Strah, tuga, ljutnja: Kako emocije utiču na organe

0

Za dobro zdravlje zaslužna je ne samo uravnotežena ishrana nego i budnost i predanost. Ukoliko želite da saznate kako emocije utiču na pojedine organe i koliko su usko povezane s narušavanjem fizičkog zdravlja na pravoj ste adresi.

  1. Briga

Ova emocija prvenstveno utiče na našu probavu. Pate želudac, slezina i pankreas. Kada smo u takvom stanju, čak i najkvalitetnija hrana u tijelu može postati otrov. Zašto? Zato što se hrana neće pravilno variti, ili će se čak zadržati u probavnom traktu. Time, međutim, polusvarena hrana ulazi u naša crijeva, stvarajući savršeno tlo za razmnožavanje patogenih organizama koji nas truju. 

  1. Strah

Da li često izgovarate da ste se zaledili ili preblijedili od straha? To se događa kada se bubrezi naglo skupe zbog straha i dođe do blokade u filtriranju i pročišćavanju krvi. Zbog toga je poremećena cirkulacija, ostavljajući nam ledene ruke i noge. To nam takođe govori da strah najviše utiče na bubrege i bešiku. Što je strah duže prisutan, posljedice su osjetnije.

  1. Ljutnja

Osjećaj bijesa sprečava normalan rad jetre. Ljutnja proizvodi poremećaj u našem energetskom polju u jetri, koja ne prima potrebnu energiju, a stara iskorištena energija se blokira i nakuplja. Iz dana u dan jetra tako gubi svoju funkciju i naš organizam se truje. Naravno, to ne znači da treba da zanemarimo ljutnju. Umjesto nje, odaberite razumijevanje i preduzmite akciju. 

  1. Tuga

Tuga najviše pogađa pluća, naš drugi organ za detoksikaciju. Neravnoteža pluća, međutim, može uzpredovati do energetske neravnoteže srca. Tuga takođe nepovoljno utiče na debelo crijevo. Otrovi kojih se inače oslobađamo disanjem ili izlučivanjem tako ostaju zarobljeni u tijelu, objašnjava Stil. 

  1. Pohlepa

Pohlepa pogađa srce i tanko crijevo. Želja za sve većim bogatstvom ogleda se i u aritmijama i problemima u radu srca. Pohlepa takođe podstiče već spomenute emocije. Svako ko živi u stalnom strahu da bi mu nešto moglo biti oduzeto, da bi mogao propasti ili je opterećen mišlju da bi mogao imati više, brzo će doživjeti i druge negativne emocije. Ako svoje emocije zadržimo za sebe, one će prije ili kasnije pronaći način da se izraze. Zato nemojte mučiti svoje tijelo. Pokušajte da se pomirite sami sa sobom, i iskazujte svoja osjećanja.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 + 2 =