Šta su “covid prsti” i zašto nastaju

0

Ubrzo nakon izbijanja pandemije koronavirusa prošle godine, ljekare su zbunile tegobe pacijenata, uglavnom tinejdžera i mladih koji se žale na bolne lezije uglavnom na nožnim prstima, a ponekad i na rukama. Još jedan neobičan simptom covida 19, pored gubitka čula ukusa i mirisa, nazvan je “ckovid prsti”.

Promjene na “covid prstima” su uglavnom crvene ili ljubičaste. Izazivaju bolno pečenje ili svrab, što pacijentima često otežava nošenje cipela ili hodanje.

Francuska studija objavljena u stručnom časopisu, British Journal of Dermatology, pokušava da objasni uzroke nastanka bolnih lezija.

Istraživanje pokazuje da lezije mogu biti nuspojava pokušaja imunološkog sistema da odgovori na izloženost virusu, što može dovesti do oštećenja ćelija i tkiva.

Francuski istraživači analizirali su uzorke krvi i kože 50 pacijenata koji su u aprilu 2020. godine prvi put primijetili lezije slične zapaljenju krvnih sudova.

Nešto više od polovine pacijenata imalo je druge simptome koji ukazuju na covid 19, poput kašlja, otežanog disanja i gubitka mirisa ili ukusa, ali svi su bili negativni na PCR testiranju.

Uzorci su pokazali visok nivo interferona tipa 1, proteina koji aktivira imunološki sistem u borbi protiv virusa, ali koji takođe može izazvati štetu.

Istraživači su takođe otkrili i visok nivo antitijela koje može greškom da napadne sopstvene ćelije.

Neprijatan pokazatelj da organizam radi dobar posao

Iako je direktna veza između infekcije koronavirusom i lezija na prstima još uvijek nedokazana, istraživači tvrde da istovremenost pojave covid prstiju i pandemije koronavirusa sigurno nije slučajnost.

Objašnjenje za pojavu “covid prstiju” nije sasvim iznenađujuće jer jedna od karakteristika covida 19 i prekomjerna reakcija imunološkog sistema nazvana “citokinska oluja”, koja može uzrokovati više štete organizmu od samog virusa.

Dermatolozi kažu da se ljudi sa “covid prstima” uglavnom osjećaju dobro i da rijetko razvijaju ozbiljnije simptome covida 19, što odražava dobar imunološki odgovor na virus.

Stručnjaci zato “covid prste” povezuju sa lakšim ili srednje teškim oblicima covida 19 i objašnjavaju ih kao nuspojavu borbe organizma protiv virusa, odnosno pomalo neprijatan ali pozitivan pokazatelj da organizam radi dobar posao.

Francuska studija sugeriše i da bi liječenje “covid prstiju” lokalnim ili sistemskim antiinflamatornim agensima moglo biti efikasno.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 + 8 =