Šta je popularno među Bečlijama za ovogodišnji ljetni odmor

0

Prema anketi koju je napravila firma Engel & Völkers (E&V) među stanovnicima Beča, trećina planira odmor u Austriji. Naročito su planine popularno turističko odredište (41 posto), a onda slijede odmori uz more (39 posto) i na jezeru (28.6 posto).

Na pitanje “Idete li ove godine na godišnji odmor?”, 33.2 posto ispitanih odgovorilo je s “Da, u Austriji”, “Da, s automobilom” (28.3 posto), a slijedi 26.4 posto s “Da, avionom”. Uz to, 12.1 posto “radije ostaje kod kuće”.

Ova agencija za nekretnine primijetila je povećani interes za nekretnine za odmor u Austriji prošle godine. Luksuzne kuće za odmor u Tirolu i Salzburgerlandu trenutno dosežu cijene od oko 30.000 eura po kvadratnom metru. Prema istraživanju, regije za odmor oko koruških jezera za kupanje i Salzkammerguta takođe su interesantne te u njima rastu cijene nekretnina za odmor.

Nadalje, turistička naselja na španskoj obali, Balearskim ostrvima, Italiji i Hrvatskoj vrlo su popularna među stanovnicima Austrije. Pandemija s ograničenjima izlaska i putovanja, kao i investicijski pritisak mnogih stanovnika Austrije, to će još više pojačati, predviđa ova bečka firma.

Barometar trenda takođe pokazuje da se značajno povećala potražnja ljudi iz sjeverne i srednje Evrope, a posebno stanovnika Austrije, za sekundarna prebivališta, odnosno nekretnine za odmoru Italiji.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 6 = 12