Šta će se dogoditi ako mjesec dana jedete 2 banane dnevno?

0

Banane su omiljena hrana majmuna, što i nije tako čudno, budući da su vrlo ukusne i hranjive, a osim toga, prava su riznica odličnih tvari!

Nutricionisti tvrde da za samo mjesec dana od kada počnete jesti dvije banane dnevno, zdravstveno stanje bi vam se trebalo značajno poboljšati!

Banane sadrže vrlo malo natrijuma, ali dosta kalijuma, što je odlično za regulaciju krvnog pritiska i zdravlje srca. Naučnici su ustanovili da svakodnevno konzumiranje banana može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 40%.

– Ukoliko imate problema probavnim sistemom, poput zatvora, pojedite nekoliko banana. One su odličan izvor vlakana pa će brzo riješiti vaše probleme sa crijevima.

– Osjećate se malaksalo i bez snage? Banane će vam pružiti prijeko potrebnu energiju, a odličan su izbor i za užinu prije vježbanja! Sportisti je imaju redovno u svojoj torbi!

– Banane su odličan lijek i za žgaravicu, jer su dobar izvor antacida, koji regulišu ovo neugodno stanje.

– Ukoliko je vašem organizmu potrebno željezo, banane vam mogu pomoći. Tvari iz banane stimulišu crvena krvna zrnca i proizvodnju hemoglobina, pa značajno pomažu malokrvnim osobama.

– Odlična je protiv grlobolje i kašlja.

– Triptofan je vrlo važan za tijelo, jer ga organizam koristi da bi ga pretvorio u serotonin, hormon sreće. U bananama ga ima dosta pa zato kada se osjetite loše ili vam se čini da je na pomolu depresija, navalite na banane!

– Naučnici su ustanovili da studenti koji jedu bananu za doručak, međuobrok i nakon ručka imaju znatno veći nivo koncentracije. Kalijum iz banane podstiče rad mozga i olakšava učenje i pamćenje.

-Trudnice pojačano trebaju paziti na prehranu, a banana je zdrava, ukusna i olakšaće tegobu koja pogađa većinu trudnica. Banana će podignuti nivo šećera u krvi, što vam treba kada osjećate jutarnje mučnine, piše atma.hr.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 × = 27