Srpski “Kurir”: Laž o “ukradenoj kampanji Zelenih”

0

Da istraživačko novinarstvo baš i nije bolja strana redakcije srpskog dnevnika “Kurir”, znaju oni koji svakodnevno prolaze pored trafika širom Srbije i kojima u oči upada naslovnica nerijetko puna prijetnji, teških, neosnovanih optužbi, kleveta, pa čak i psovki. Austrijska “varijanta” srpsko-režimskog lista nedavno je objavila priču pod naslovom “ZELENI UHVAĆENI U KRAĐI: Iskopirali američku reklamu za svoj predizborni plakat!”. Priča je (klasična) laž.

Novinar, sakriven iza inicijala V.S. u članku je, između ostalog, napisao: “Oni (stranka Zelenih, o.a.) su za jedan od njihovih plakata u izbornoj kampanji za bečke pokrajinske i gradske izbore 11. oktobra jednostavno iskopirali reklamu za jedno američko preduzeće. U nedostatku inspiracije i sopstvenih ideja Zeleni su se odlučili da se posluže tuđim radomom i pameću.” No, nije se zadržao samo na suhoj optužbi, već ju je, u Kurirovom stilu, dodatno “zamastio” sopstvenih komentarima: “Očigledno je da osim političke jalovosti Zeleni oskudevaju i u kreativnosti, pa se nisu potrudili čak ni da zamene lik deteta sa američke reklame. Oni su bez imalo blama, dečaka koji je u prepoznatljivoj pozi i odelu Supermena, samo presvukli u svoje partijske boje.” Činjenicu da dotični baš i nije poklonik pomenute partije, smjestio je u rečenicu: “Beč možda i može više ali Zeleni su pokazali da ne mogu baš mnogo toga!”.

E sad, da se objasnimo. Kurir Zelene optužuje zbog “krađe” fotografije, koja, kako navode, pripada jednoj američkoj firmi. Istina je, pak, da fotka ne pripada nikakvoj firmi, već agencijama koje prodaju fotografije i čije fotografije smije koristiti bilo ko, pod uslovom da ih plati (par eura).

Pomenutu “ukradenu” fotografiju na portalu ThinkStock.com (u pretraživač upišite “Superman”) ili na portalu Shutterstock, ovdje.

Da stvar bude interesantnija, fotografija je krasila i naslovnicu aprilskog izdanja Bum Magazina: evo i dokaza! Tako se, ukoliko slijedimo neistine Kurira, može zaključiti da su Zeleni fotografiju za svoju kampanju ukrali od Bum Magazina, što naravno nema veze sa pameću.

Ostaje da se vidi koji su stvarni motivi šefa austrijskog izdanja Darka Miloradovića za blaćenje ove partije…

 

Autor: Dino Šoše

Foto: Thinkstock 🙂

 

 

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 3 = 24