Spektakl na nebu nakon 36 godina

0

Rijedak astronomski događaj – superkrvavi plavi Mjesec, moći će nakon 36 godina da se vidi s nekih dijelova Zemlje.

Događaj izaziva veliko uzbuđenje jer će danas, 31. januara spojiti tri neobične lunarne pojave – supermjesec, plavi Mjesec i potpunu pomrčinu Mjeseca. U njemu će moći da uživaju u Sjevernoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji.

Plavi Mjesec je drugi puni mjesec u jednom kalendarskom. Pojava se javlja svake dvije godine i osam mjeseci. Supermjesec se javlja kada je Mjesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj tački, nazvanoj perigej, Mjesec izgleda 14 posto veći i 30 posto sjajniji. Te dvije pojave nisu toliko rijetke, ali u kombinaciji s istovremenom pomrčinom Mjeseca nije ih bilo 36 godina.

Tokom pomrčine Mjesec će kliznuti u Zemljinu sjenku i bijeli disk postupno pretvoriti u narandžasti ili crveni. Tako će “plavi” Mjesec postati “krvav”.

Poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu SAD-a i Kanade biće vidljivo prije zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mjesec izlazi.

Suprotno od pomrčine Sunca, Mjesečeva se može bezbjedno promatrati golim okom. Posljednji put se pojava dogodila 30. decembra 1982. i tada je bila vidljiva u Evropi, Africi i zapadnoj Aziji.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 9 = 36