Smrtni ishod od korone 11 puta izvjesniji za nevakcinisane

0

Vjerovatnoća da će osobe koje nisu vakcinisane završiti u bolnici zbog komplikacija povezanih sa koronavirusom je deset puta veća u poređenju sa potpuno vakcinisanim pojedincima.

Takođe, vjerovatnoća da će nevakcinisani umrijeti od covida je jedanaest puta veća u odnosu na vakcinisane, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na temelju tri istraživanja.

Njima je utvrđeno i da je vjerovatnoća da će se nevakcinisani zaraziti pet puta veća u odnosu na vakcinisane, te je deset puta manja mogućnost da se vakcinisani razbole tako teško da im je potrebna hospitalizacija, takođe u odnosu na vakcinisane osobe, prenosi američki nacionalni javni radio (NPR).

CDC je proučavao slučajeve covida, hospitalizacije i smrti u 13 saveznih država.

“Istraživanjem nudimo dodatne dokaze o snazi vakcine. I kao što potvrđujemo jednom studijom za drugom – vakcinisanje djeluje”, rekla je Rochelle Walensky, šefica CDC-a.

Ali, istraživanja, čiji se rezultati temelje na podacima prikupljenim među 600.000 Amerikanaca od 4. aprila do 17. jula, pokazala su da efikasnost vakcine pada otkako je delta varijanta postala dominantna.

Jedno objašnjenje bi moglo da bude postupno slabljenje imuniteta, a drugo da delta na dovitljiviji način uspijeva da izbjegne zamke imunog sistema. Ali može da se radi i o kombinaciji dvije pretpostavke.

Rezultati studije pokazali su da je u borbi sa delta varijantom od tri vakcine koje su odobrene u Americi, najuspješnija Moderna. Ona štiti 95 posto, Pfizer 80, a vakcina Johnson & Johnson 60 posto.

To odgovara rezultatima manje studije klinike Mayo iz avgusta koja je takođe pokazala da Moderna vakcina bolje štiti od delte nego Pfizer.

Prema procjeni CDC-a, 99 posto novih zaraza u SAD-u sada izaziva delta varijanta virusa, prenosi B92.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 − 5 =