Sezona jagoda: Kako da što duže ostanu svježe i sočne

0

Sa prvom pojavom jagoda znamo da je lijepo vrijeme došlo i možemo da, uz sunce, uživamo u ovim voćnim poslasticama.

Kako čuvati jagode

Meke i slatke jagode zahtijevaju posebnu njegu i čuvanje da bi trajale nakon kupovine. Ako planirate da odmah pojedete jagode, najbolja opcija je čuvanje jagoda na sobnoj temperaturi na kuhinjskom pultu, međutim, ako želite da im produžite trajanje, frižider je najbolji izbor. Kada se pravilno čuvaju, jagode će ostati svježe čitavu sedmicu. Spremite ih u posudu za čuvanje voća u koju ste stavili papirnu ubrus.

Pranje jagoda

Nemojte prethodno da perete jagode ukoliko nećete da ih pojedete odmah. Jagode će ostati najsvježije kada su suhe i hladne, a svaka dodatna vlaga omekšat će ih i podstaći rast buđi. Dakle, operite jagode onda kada planirate da ih jedete.

Ostavite peteljke na jagodama

Držite zelene stabljike na svježim jagodama kada ih čuvate u frižideru. Netaknute stabljike će da zaštite unutrašnjost jagoda i da produže njihovo trajanje.

Kako da im produžte svježinu

Za produženu svježinu ovog voća poslužiće odličan i jednostavan trik. Sve što tvam treba su sirće i voda. U veliku zdjelu ulijte ½ šolje alkoholnog sirćeta i 2 ½ šolje vode, a u smjesu uronite jagode na nekoliko minuta. Naravno, količinu vode i sirćeta možete prilagoditi količini jagoda, samo pripazite da je omjer tekućina isti.

Sirće će ukloniti bakterije i eventualne spore plijesni zbog čega će se jagode sporije kvariti. I ne brinite, jagode poslije neće imati okus po sirćetu.  Nakon što jagode izvadite iz zdjele s mješavinom, osušite ih na papirnom kuhinjskom ubrusu ili u sušilici za salatu. Prije nego što ih odložite provjerite da su sasvim suve, a za svaki slučaj zaštitite ih papirnatim ubrusom.  Ovaj odličan trik produžit će i svježinu drugog bobičastog voća poput malina i borovnica.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 + = 5