Selo u kojem stanovnici 400 godina komuniciraju zviždanjem

0

Stanovnicima turskog sela Kuşköy već 400 godina zviždanje je osnovni vid komunikacije. Počelo je davno – prije nego što su imali struju, kao potreba da komuniciraju sa veće udaljenosti.

Sam naziv sela znači „selo ptica“, jer se i ovaj način komuniciranja kod njih popularno zove „ptičji jezik”, odnosno „kuș dili”.

Kako je selo smješteno na nepristupačnom teretu, mještanima je bilo teško da prenose poruke i komuniciraju između sebe. Tako su, inspirisani cvrkutom ptica, počeli zviždati slogove riječi.

U početku su zviždanje koristili samo za prenošenje nekih važnijih poruka, ali se vremenom ovaj vid komuniciranja ustalio, pa su počeli voditi i razgovore zviždanjem.

S obzirom da se zvižduk čuje do udaljenosti od oko jedan kilometar, ako je osoba koja treba primiti poruku dalje, neko će uvijek biti ljubazan da prenese zvižduk – sve dok poruka ne stigne do svog cilja.

Kako bi održali ovu tradiciju, koja polako izumire pojavom mobilnih telefona, mještani svake godine organizuju festival koji promoviše jezik zviždanja. Tokom festivala zviždanja održi se i takmičenje, prilikom kojeg takmičar zviždanjem komunicira poruku sudijama koji se nalaze na drugoj strani planine.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + 8 =