Sebastian Kurz: Pad austrijskog Wunderkinda

0

Tri dana. Isto onoliko koliko je, prema predanju, Isusu trebalo da umre i ponovo uskrsne, mladom je, a sada već po drugi put bivšem, austrijskom kancelaru trebalo da pročita teške optužbe tužilaštva protiv sebe i ekipe i – da ostavku. Doduše ne baš potpunu.

“I ja sam samo čovjek”, rekao je Kurz i dao „prime time“ ostavku, u subotu, u 19:30. Na taj su ga potez natjerali austrijski tužioci, koji su ga osumnjičili da je, zajedno sa ekipom, „frizirao“ studije i mijenjao lijepe vijesti o sebi u jednom tabloidu za oglase u istom. Ne jedan oglas, već njih više, plaćenih parama poreskih obveznika. Ukupne vrijednosti više od milion eura. I ne samo tužioci, nego i Zeleni koalicioni partner, čiji je čelnik drugi dan izjavio kako sa Kurzom nema dalje. A onda je krenulo da se šuška. Kako će ujedinjena opozicija, uz pomoć Zelenih, Vladi izglasati nepovjerenje, kako će crvena šefica postati kancelarka, uz pomoć plavih ultradesničara, Zelenih i ko zna kakvih još. A onda je, trećega dana, mlađahni Kurz politički istovremeno umro i uskrsnuo. Nakon ostavke na mjesto kancelara, uslijedio je ostanak na čelu partije. Inače, krajem avgusta Kurz je izašao na unutarstranačke izbore kao jedini kandidat te dobio 99,4 posto glasova svojih sljedbenika. Tih 99,4 posto ide u prilog opciji da ćemo narednih mjeseci, a možda i godina, imati „kancelara u sjenci“ i njegovog vjernog saradnika, mogućeg kancelara za javnost. Na taj način Kurz odlazi sa velike bine, ali njegov sistem ostaje. Sistem, koji može dovesti do njegovog povratka na veliku binu. Ali, krenimo ispočetka.

Dvije istrage, jedan negator

Kako prenosi Index, austrijsko Državno tužilaštvo za privredni kriminal pokrenulo je istragu protiv Kurza i još nekoliko istaknutih članova ÖVP-a. Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili poreski novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Kao protivuslugu je Ministarstvo finansija u istim medijima zakupljivalo reklamni prostor. Optužbe se odnose na period iz 2017. prije nego što je Kurz postao šef ÖVP-a, a kasnije i kancelar. Protiv njega se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku kojeg je na proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada (ÖVP/FPÖ), sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivicu. Na pitanje je li u slučaju da bude osuđen spreman podnijeti ostavku, Kurz je rekao kako je malo vjerovatno da će doći do okrivljujuće presude.

Prijatelj na čelu državnog holdinga

“To si ni uz najbolju volju ne mogu zamisliti”, rekao je Kurz. Državno tužilaštvo, kako tvrdi stranka NEOS, posjeduje protokole dopisivanja preko platformi za komunikaciju koje dokazuju političke dogovore oko postavljanja Kurzovog prijatelja Thomasa Schmidta na čelo državnog holdinga ÖBAG, koji je suvlasnik kompanija OMV i Telekom Austria. Koaliciona vlada ÖVP/FPÖ, na čelu s Kurzom, prije dvije godine je raskinuta nakon što su čelni političari desno-populističkog FPÖ-a, prije svega predsjednik stranke i tadašnji vicekancelar Christian Strache, uhvaćeni prilikom pokušaja prodaje političkog uticaja stranim investitorima u zamjenu za stranačke donacije. Pokušaj podmićivanja je snimljen tajno tokom jednog sastanka na Ibizi, zbog čega se i čitav kompleks pitanja pokrenutih s tim u vezi naziva afera Ibiza, navodi Index.hr.

Pretresli nekoliko ministarstava te njegovu kancelariju

Državno tužilaštvo za privredni kriminal je prvog dana skandala izvršilo pretres u nekoliko ministarstava te u samom kancelarskom uredu zbog istrage sa sumnjom pronevjere i korupcije protiv Kurza i još devetero političara među kojima je i nekoliko bliskih saradnika austrijskog kancelara. “Postoji sumnja da su poreska sredstva iz Ministarstva finansija bila utrošena na manipulisana ispitivanja javnog mijenja koja su bila stranački motivisana”, stoji u saopštenju Tužilaštva. Rezultati ovih ispitivanja su nakon toga bili objavljivani u tabloidu “Österreich” i drugim medijima iste medijske kuće, a sve u svrhu veličanja lika i djela, te stvaranja političke prednosti za Kurza.

Kurz drugi dan skandala: Ne postoji razlog zbog kojeg bi podnio ostavku

Dana nakon objavljivanja pikanterija, Kurz tvrdio da ne postoji razlog zbog kojeg bi on podnio ostavku na mjesto predsjednika koalicijske vlade, uprkos istrazi zbog korupcije protiv njega i njegove stranke. Kurz i njegova Austrijska narodna stranka (ÖVP) “sposobni su i žele djelovati”, rekao je, dodajući da će učiniti šta god je potrebno kako bi osigurao političku stabilnost. Ipak, unutar stranke Zeleni već nekoliko dana raste otpor ostanku u koaliciji s ÖVP-om i Kurzom kao kancelarom.

Koalicijski partneri: Nastavak koalicije moguć samo bez Kurza

Austrijski vicekancelar Werner Kogler (Zeleni) i predstavnici ostalih parlamentarnih stranaka sastali su se potom kako bi razmotrili mogućnosti izlaska iz krize u koju je upala austrijska vlada nakon optužbi za korupciju na teret kancelara Kurza i njegovog ÖVP-a. “Nastavak koalicije s ÖVP-om biće moguć samo bez Kurza, u svjetlu teških optužbi za korupciju protiv njega”, rekla je čelnica zastupničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer. “Jasno je da takva osoba više nije pogodna za tu funkciju”, dodala je i pozvala konzervativnu stranku da imenuje nekog s neukaljanom reputacijom da nastavi voditi aktuelnu vladu. Napetosti između Kurzove stranke i Zelenih već su neko vrijeme rasle zbog ÖVP-ovog stava prema migraciji i odbijanju prihvata izbjeglica iz Afganistana koje bježe od talibanske vlasti. Par dana nakon Kurzove ostavke bila je planirana i vanredna sjednica austrijskog parlamenta na kojoj se očekivalo pokretanje procesa iskazivanja nepovjerenja kancelaru.

Nove računice, nove koalicije

Treći dan skandala, a samo par sati pred njegovu ostavku na mjesto kancelara, prva žena  socijaldemokrata Pamela Rendi-Wagner signalizirala je da bi Kurz mogao odstupiti kad je za državnu televiziju ORF rekla da “vanredne situacije zahtijevaju vanredne mjere”. Rendi-Wagner opisala je savez četiri stranke – socijaldemokrata, Zelenih, liberalne stranke NEOS i Slobodarske stranke Austrije kao “malo vjerovatan, ali moguć”. Vođa ultradesničarskog FPÖ-a Herbert Kickl, glasni protivnik vakcinisanja protiv koronavirusa, sigurno neće postati ministar zdravstva, navela je Rendi-Wagner, dodajući da će biti spremna postati kancelarka ako Kurz bude smijenjen. Ostale austrijske političke stranke takođe vode pregovore o potencijalnim alternativnim koalicijama kako bi se izbjeglo održavanje prijevremenih izbora.

Kosor: Jedini mogući potez

A onda je uslijedila ostavka light. Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor novinarima Jutarnjeg lista rekla je kako je Kurz povukao jedini mogući potez jer bi inače bio opozvan u Parlamentu, te da je njegova ostavka dobar primjer kako bi se političari trebali ponašati u razvijenom demokratskom društvu. „Njegova brza ostavka nakon što ga se osumnjičilo pokazuje kako se visokopozicionirani dužnosnici trebaju ponašati u ovakvim slučajevima. To je dobro za zdravlje društva i vraća ljudima vjeru u politiku“, rekla je Kosor i podsjetila na primjer nekadašnjeg njemačkog predsjednika Christiana Wulffa koji je dao ostavku zbog korupcijske afere, a kasnije se uspio odbraniti na sudu.

Husagić: Pritisak svih partija rezultirao Kurzovom ostavkom, odličan posao Alme Zadić

Donedavni koordinator za integraciju austrijske političke partije SPÖ Ahmed Husagić u svom komentaru, koji je objavljen na stranicama bosanskohercegovačkog portala Klix.ba, kaže da je pritisak svih političkih partija na već bivšeg kancelara Sebastiana Kurza rezultirao njegovom ostavkom. No, smatra Husagić, na osnovu njegovog obraćanja može se zaključiti da on ovu odluku smatra privremenom. “On će ostati predsjednik partije i predsjednik parlamentarnog kluba. Po oprobanom receptu se ponovo stavlja u ulogu žrtve, mada se po njegovim SMS porukama koje su javno objavljene može vidjeti da je radio na štetu austrijske nacije, a i sumnja se da ima elemenata i krivičnog djela”, tvrdi Husagić. Kaže da je pozitivno u ovom slučaju to da se pokazalo kako funkcioniše jedna zdrava demokratija i šta znači kada je sudstvo neovisno od politike. “Moram istaći odličan rad ministrice pravde Alme Zadić koja je sigurno bila izložena jakim pritiscima u zadnjih nekoliko dana, ali očigledno nije podlegla njima, nego je radila u interesu države i funkcionalne demokratije. Ostaje ipak žaljenje što stranka Zelenih nije imala toliko hrabrosti da sruši u potpunosti vladajuću koaliciju i da se napravi koncentraciona vlada sa njima i opozicionim stranaka kako bi bivši kancelar Kurz i njegova partija na duže vrijeme bili isključena iz političkih procesa”, mišljenja je Husagić. Za kraj ističe da rad Sebastiana Kurza i njegove političke partije u prošle četiri godine se može sumirati u dvije državne krize i dvije srušene vlade.

Vučić? Bez reakcije

Sada već bivši austrijski kancelar početkom septembra je boravio u zvaničnoj posjeti Beogradu. Tom prilikom je, u maniru mnogobrojnih EU političara, koji na Balkan dolaze sa džepovima punim praznih obećanja, izjavio da „Austrija podržava proces eurointegracija Srbije, kao i dijalog između Beograda i Prištine“. Tada mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio državno odlikovanje – orden Republike Srbije na lenti. Posjetu su dvojica državnika iskoristila i za neformalno druženje uz kulinarske vještine predsjednika Srbije, biftek i vino. Ipak, nakon što je Kurz podnio ostavku, reakciju Aleksandra Vučića nismo pronašli na internetu. Možda zbog toga što mu Kurz nije bio mentor, nego tek učenik.

Dino Šoše

 

Foto: Shutterstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − 6 =