Schwaz će biti regija za istraživanje korona cjepiva

0

Kotar Schwaz u saveznoj pokrajini Tirol posebno je pogođen južnoafričkim sojem koronavirusa. Stoga su kancelar Sebastian Kurz i pokrajinski predsjednik Günther Platter dogovorili s Evropskom unijom projekt istraživanja cjepiva protiv koronavirusa.

Evropska unija je na raspolaganje dala 100.000 cjepiva BioNTech/Pfizer za cijepljenje kompletnog stanovništva Schwaz. Od 11. marta će se cijepiti svi građani stariji od 18 godina, a od tog dana će na snazi biti obavezno testiranje na izlazu iz Schwaza.

Iako se u ovom kotaru smanjio broj zaraženih južnoafričkim sojem sa 193 na 88, riječ je o najvećem žarištu ovog soja koronavirusa u Evropi. Zbog toga žele provjeriti je li BioNTech/Pfizerovo cjepivo učinkovito protiv ove mutacije.

Dobijene doze cjepiva bile su unaprijed planirane za slična istraživanja, zbog čega nijedna zemlja neće ostati bez 100.000 doza cjepiva. Uprkos tome što su se mnoge članice EU protivile ovom prijedlogu, predsjednica EU komisije Ursula von der Leyen uspjela je donijeti ovu odluku.

 

Izvor: Kroativ.at

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 3 = 5