Samo bez panike!

0

Ima i dobrih vijesti. Ponovo se proizvode auta marke Honda. E sad, pitate se sigurno, kakva je to dobra vijest, u ova vremena silnih zarazno loših, pandemijskih? E pa, ima veze. Honde, na koje se misli, se proizvode u Wuhanu, mjestu za koje nikada ne bismo čuli, da se nije „proslavilo“ korona virusom. Tamo, odakle je zaraza prije šezdesetak dana krenula, juče je dio zaposlenih ponovo krenuo na posao.

Za razliku od Wuhana i Kine, gdje se situacija izgleda smiruje, Evropi tek predstoji talas zaraze. Ipak, dobra vijest je u tome da je između Evrope i Kine – 60 dana. Pa kad na ovih naših, krajfebruarskih, dodaš njihovih šezdeset, dođeš do početka maja. Ukratko, možda prvomajsko janje ne budemo morali okrećati sami. Ne zamjerite, komplikovana vremena gubitkom humora ne trebamo praviti komplikovanijim.   

Šalu na stranu, situacija je ozbiljna.

Pred nama su, kako izgleda, skoro dva puna mjeseca pažnje. Moramo malo promijeniti vlastito ponašanje, kako bi spriječili naglo širenje virusa. Narodski rečeno, ako bolesne „razgodimo“, naš će zdravstveni sistem dobro podnijeti stanje, pa će onima, kojima je dodatna pomoć potrebna, ona biti adekvatno i pružena. Pri tome se, ponajprije, misli na starije među nama i one čiji je imuni sistem već ugrožen drugim bolestima. Zbog njih se zatvaraju škole, radnike šalje da rade od kuće, zabranjuju manifestacije, a uskoro će, bez panike, po ugledu na Italiju, vjerovatno vlada zatvoriti i trgovine, osim onih u kojima kupujemo lijekove ili hranu.

Ako je za nešto ova situacija ipak dobra, onda su to dvije stvari. Može se desiti da iz svega izađemo solidarniji i zadovoljniji onim što imamo u životu.

Samo bez panike.

Potražite alternative. Nazdraviti možemo i preko Skajpa, djeca mogu fudbal igrati i na konzoli, šetati možemo i šumama, starije možemo i češće zvati, a filmova i serija na Netflixu ne manjka. Konačno i socijalne mreže mogu nakratko zaista postati socijalne i spasisti par života.

Pa dok se ono janje ne zavrti.

Dino Šoše
Izdavač

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 + = 17