Rusija napravila listu “neprijateljskih zemalja”, evo ko je na njoj

0

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova za TV kanal Rusija 1 potvrdila je da je Rusija napravila listu neprijateljskih zemalja, na kojoj je trenutno devet zemalja.

Prva zemlja na listi je SAD a tu su još: Ukrajina, Litvanija, Poljska, Latvija, Češka, Estonija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Gruzija.

Odluku o popisu “neprijateljskih zemalja” donio je ruski predsjednik Vladimir Putin i to uoči dugo očekivanog sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom koji bi se trebao održati na ljeto.

Ruski vanjskopolitički analitičar Maksim Sučkov na Twitteru je objavio da se radi samo o popisu “zemalja kandidata” o kojima se trenutno raspravlja u Kremlju koji je procurio u medije. Treba napomenuto da je TV kanal Rusija 1 pod snažnim uticajem Putinove vlasti, pa je teško očekivati da je popis pušten u javnost bez znanja Kremlja.

Putinov portparol Dimitri Peskov rekao je novinarima da “popis nije finalizovan”, dodavši da ne zna kad će biti.

Ruske novine Izvestija navode da je popis “simboličan” te da su se na njemu našle zemlje koje su protjerale ruske diplomate.

Rusija je Slovačku, Litvaniju, Latviju i Estoniju optužila za “lažnu solidarnost” sa Češkom koja je prošle sedmice naredila većem dijelu osoblja ruske ambasade u Pragu da napusti zemlju, optužujući ruske špijune da stoje iza eksplozije skladišta streljiva 2014.

Rusija je te optužbe odbacila kao “apsurdne”.

 

 

Foto: Pixabay

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + = 13