Renate Brauner: “Naše težište su investicije!”

0

U specijalnom novogodišnjem izdanju BUM-a, razgovarali smo sa zamjenicom gradonačelnika i gradskom ministarkom finansija Mag. Renate Brauner (SPÖ) te se dotakli poprilično zanimljih tema za sve Bečlije. Koliko je dubok bečki džep, kad ćemo se voziti s U5 i ko je “nepoželjan” u koaliciji SPÖ-a, samo su neka od pitanja na koja je “druga” dama Beča odgovorila za BUM.

BUM: Šta kažete na kritiku šefa bečke ÖVP, Manfreda Juraczke, da „je pogrešna ekonomska politika u Beču dovela do rekordne nezaposlenosti, iseljavanja brojnih firmi i dugova do grla“?
RENATE BRAUNER: Ne znam gdje je grlo gospodina Juraczke. Vjerovatno negdje oko gležnjeva (smije se). Dugovi našeg grada su vrlo pregledni. Nezaposlenost je posljedica jednostavne činjenice da se privreda još nije izvukla iz krize. Prema aktuelnoj prognozi stručnjaka privreda u Evropi stagnira i za ponovno otvaranje radnih mjesta trebamo zamah konjunkture i privredni rast. To i jeste ono što podstičemo našim paketima za oživljavanje konjunkture. Moramo, međutim, reći i to da 250.000 žitelja Donje Austrije svaki dan dolazi na posao u Beč, zato što tamo gdje vlada partijski kolega gospodina Juraczke nema radnih mjesta. Pitam se kako predstavnik partije koja je navodno kompetentna za privredu, o privredi u svom gradu može govoriti tako loše.

BUM: Projektom „wien1x1“ željeli ste građanima u direktnim razgovorima učiniti razumljivijim finansije grada Beča. Kakav je rezultat? Možete li i nama u nekoliko rečenica objasniti bečki budžet?
RENATE BRAUNER: (smije se) S nekoliko rečenica neće ići tako lako. Projekat „wien1x1“ je s jedne strane trebalo da objasni stanovnicima Beča šta se događa s njihovim novcem. S druge strane treba imati na umu i da je u prošlosti bilo finansijskih skandala, kakav je npr. onaj sa Hypo Alpe Adria u doba vladavine određenih političkih snaga. Zbog toga su mnogi ljudi postali nepovjerljivi, čemu smo se željeli suprotstaviti potpunom otvorenošću i transparentnošću. Bečlije su na „wien1x1“ došli odlično pripremljeni i postavljali su pametna i konkretna pitanja. Ali ako bih sada pokušala da stvarno u nekoliko rečenica opišem budžet, to bi bilo teško. Apsolutno težište predstavljaju investicije, a od ostalih oblasti u prvom redu obrazovanje, zdravlje, socijalna pitanja i infrastruktura. Na taj način osiguravamo visoki životni kvalitet u gradu koji raste.

BUM: Koliko Beč godišnje „zarađuje“?
RENATE BRAUNER: Prihodi su nam 12,5 a rashodi 12,7 milijardi, što znači da dugovi iznose 200 miliona eura.

BUM: Ove je godine austrijski „Equal Pay Day“ – dakle datum od kojeg žene rade besplatno sve do kraja godine – bio 10. oktobar. To u poređenju s prošlom godinom predstavlja poboljšanje od dva dana. U Beču je taj dan obilježen 25.10. Zbog čega žene i dalje zarađuju toliko manje od muškaraca i kojim se mjerama Vi kao predsjednica organizacije bečkih SPÖ-žena tome suprotstavljate?
RENATE BRAUNER: Žene se tradicionalno zapošljavaju u branšama koje su manje plaćene, kao što su pojedine socijalne usluge ili trgovina. Sljedeći važan razlog je i taj što se žene i dalje pretežno same brinu o djeci i porodici. U tom području promjene se dešavaju vrlo sporo i muškarci još uvijek ne sudjeluju dovoljno. Da bi žena uspjela u karijeri i bolje zarađivala, ona mora uskladiti posao i porodicu. I SPÖ-žene su doprinijele tome da u Beču imamo besplatni dječji vrtić i gustu mrežu ustanova za zbrinjavanje djece, kako bi i žene i muškarci bolje uskladili posao i porodicu. I ljeti nudimo brigu o najmlađima, a imamo i čitav niz drugih mjera: počevši od transparentnosti prihoda, izvještaja o razlikama u primanjima, do mjera za podsticanje žena i kvota.

BUM: Je li problem u razlici između bolje i lošije plaćenih poslova ili u tome što žene za isti posao dobijaju manje novca?
RENATE BRAUNER: I u jednom i u drugom. I dalje postoje velike branše u kojima žene manje zarađuju ili rade skraćeno, zato što su same zadužene za brigu o djeci, porodici i starima u njoj. Ko kraće radi, zarađuje manje i ima nižu penziju, zbog čega je zavisan od partnera. Ima, međutim, i slučajeva polne diskriminacije u kojima se ženama plaća manje za isti posao. Zato smo se izborili za bolju transparentnost prihoda: preduzeća moraju podnositi izvještaje o prihodima, zato što žene često ne znaju da kolega radi potpuno isti posao, ali ima npr. 10% veću platu. Iako se radi o našem cilju, u Beču Equal Pay Day još nije 31. decembra, ali je ipak ranije nego u nekim drugim pokrajinama. I ako me sada pitate šta je najvažnije da bismo postigli cilj, odgovor je: „Fleksibilna briga o djeci koja je visokog kvaliteta i stoji svim ženama na raspolaganju.“

BUM: Nova tema: predviđa se da ćemo do kraja ove godine u Beču imati 13 miliona noćenja turista, a taj se broj u skladu sa turističkom strategijom do 2020. treba povećati na 18 miliona. Može li grad očuvati ugled omiljene turističke destinacije ako se trgovcima ne odobri da rade nedjeljom?
RENATE BRAUNER: Grad stoji na stanovištu da ljude niko ne može prisiljavati da rade nedjeljom. Tog dana trebaju imati vremena za porodice i za pravi odmor, a da pritom ne gube novac. Osnovni preduslov za promjenu našeg stava bio bi postizanje sporazuma između tzv. socijalnih partnera. Lično sam protiv otvaranja radnji nedjeljom. Razumijem, naravno, želje hotelijera, ali postoje i primjeri iz inostranstva, gdje su radnje i pored dozvole ipak morale ponovo biti zatvorene. Beč je grad prepun turističkih lokacija, tako da bi bilo teško definisati u kojim bi zonama trebalo biti otvoreno nedjeljom. Uz to se moraju dobro uporediti interesi. U trgovini je zaposleno mnogo žena, koje su često i samohrane majke, tako da im i inače nije lako.

BUM: Kako treba konkretno da izgleda„tipično bečki Shopping-Flair“ koji navodite u turističkoj strategiji do 2020. ?
RENATE BRAUNER: Ne želimo da se ograničimo samo na prvi becirk i na centar grada, već želimo pokazati i šta je tipično u opštinama i njihovim dijelovima. Kupovanje na Brunnenmarktu predstavlja, na primjer, senzacionalni doživljaj: tamo možete kupiti proizvode iz cijelog svijeta, čuti mnoge jezike, uživati internacionalnost. Drugi primjer je Naschmarkt. Ili jevrejsko nasljeđe u drugom becirku… Raznolikost u Beču prevazilazi granice prvog becirka.

BUM: Kada ćemo se voziti linijom U5?
RENATE BRAUNER: (smije se) Prvo je moramo izgraditi. Početak radova je 2018. Trenutno vršimo probna bušenja koja će biti završena do kraja ove godine. Trasu već znamo.

BUM: Za koju ste boju linije Vi glasali?
RENATE BRAUNER: (smije se) Za tirkiznu. Ali ja to posmatram pragmatično i važno mi je da se radi o boji koja ljudima omogućava da bolje čitaju. A to je za mene bio tirkiz.

BUM: Koju koaliciju želite 2015.?
RENATE BRAUNER: Jednu sa našim gradonačelnikom. (smije se)

BUM: To znači da ne želite koaliciju?
RENATE BRAUNER: Logično je da bismo željeli samostalno vladati, jer su stabilnost, sigurnost i brzo donošenje odluka vrlo važni u vremenu privredne krize. Ako, međutim, koalicija bude neizbježna, sa svima ćemo pregovarati osim sa FPÖ. Sigurno nećemo sarađivati sa strankom koja je rasistička i širi mržnju prema strancima, pošto tu ne može biti dodirnih tačaka.

BUM: Jeste li Vi nasljednica gradonačelnika Häupla?
RENATE BRAUNER: Nasljednik gradonačelnika Häupla je gradonačelnik Häupl.

 

Interview: Dino Šoše / Foto: Igor Ripak

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − = 7