Reakcija nakon cijepljenja: Ljekari napominju da je bezopasno

0

Kod pojedinih osoba koje su nedavno dobile pojačanu (booster) dozu cjepiva protiv covida-19, dolazi do pojave otečenih limfnih čvorova.

Ljekaru kažu da se oko toga ne stvara panika. Otečeni limfni čvorovi prouzrokovani cijepljenjem su privremeni, bezopasni i znak su da cjepivo djeluje.

Ali da bi se izbjegla nepotrebna anksioznost i neizvjesnost, žene koje planiraju mamografiju trebale bi znati da bi se otečeni limfni čvorovi, koji se mogu pojaviti odmah nakon doze cjepiva, mogli pojaviti i na mamografu, rekao je najviši dužnosnik američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

“Ako ste žena i planirate na mamograf, a dobili ste cjepivo, obavijestite ljekara o tome”, napomenuo je dr. Peter Marks, šef Centra za biološku evaluaciju i istraživanja pri FDA i dodao: “Ako je već potrebno, prvo bi trebalo otići na mamograf, pa na cijepljenje ili pričekajte nekoliko sedmica jer ako se ti limfni čvorovi pojave na mamografu, oni mogu pokazati lažnu sliku“, rekao je Marks.

On je takođe dodao da je to “zaista bezopasna stvar osim ako pokreće dodatnu medicinsku istragu, pa je to samo nešto čega treba biti svjestan”.

Da budemo jasni: “Cjepivo protiv covida-19 ne uzrokuje karcinom dojke niti povećava rizik od karcinoma dojke”, rekla je dr. Liza Ann Mullen, docentica radiologije i radiološke nauke na Johns Hopkins Medicine i dodala da “cjepivo može povećati limfne čvorove, a to uključuje i primjenu doze pojačivača (booster)”.

Zašto se to događa?

Nakon dobijanja cjepiva limfni čvorovi u području pazuha ponekad se mogu povećati dok se imunološki sistem aktivira i stvara vojsku antitijela.

“Ti uvećani limfni čvorovi mogli bi se pojaviti na mamografiji”, rekla je dr. Connie Lehman, šefica snimanja dojki u Opštoj bolnici u Massachusettsu i profesorica radiologije na Harvard Medical School.

“Cjepivo podstiče imunološki odgovor tijela koji je neophodan za borbu protiv koronavirusa, ako uđe u tijelo neke osobe”, rekla je dr. Lehman i dodala da su “povećani limfni čvorovi dokaz da cjepivo radi upravo ono što je našem tijelu potrebno”.

Nisu samo cjepiva protiv covida-19 ta koja mogu privremeno promijeniti izgled limfnih čvorova. I cjepiva protiv gripa, cjepiva protiv herpesa zostera i cjepiva protiv difterije/tetanusa/velikog kašlja (DTP) takođe mogu dovesti do ove pojave.

Često se povećani limfni čvorovi nakon cjepiva protiv gripe pojavljuju na mamografiji u oktobru.

“Volio bih da mjesec za podizanje svijesti o karcinomu dojke pomaknemo s oktobra na neki drugi mjesec, poput maja ili juna jer je svake godine i sezona cjepiva protiv gripe u to vrijeme“, rekao je Mullen za CNN.

“Vjerovatno ćemo zbog cjepiva protiv gripe i uvećanih limfnih čvorova nakon toga često tražiti od žena da naprave i daljnje pretrage, da bi bile potpuno sigurne”, rekao je Mullen.

Kako bi žene trebale uskladiti primanje cjepiva i mamografiju?

“Žene koje ispunjavaju uslove za dodatnu dozu cjepiva i koje takođe planiraju mamografiju u bliskoj budućnosti, trebale bi provjeriti kod svog ljekara kada da to naprave”, rekao je Marks.

Prijedlog je da se prvo napravi mamografija pa cijepljenje ili da se pričeka nekoliko sedmica nakon cijepljenja, pa da se napravi mamografija.

Dok dr. Lehman apeluje na žene da “ne odlažu cijepljenje i ne odlažu mamografiju”, već da usklade to dvoje i oko toga se konsultuju sa svojim ljekarom, prenosi N1.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 5 = 1