Putin optužuje Zapad za eskalaciju u Ukrajini

0

Zapad je pripremao „invaziju na našu zemlju, uključujući Krim“, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u svom govoru povodom Dana pobjede, prenosi DW. On je dodao da je Rusija u Ukrajini djelovala – preventivno.

„Zapad se pripremao za još jednu krvničku invaziju. Zbog čega smo napravili preventivni udar”, objasnio je Putin u svom dugo očekivanom govoru na Crvenom trgu u Moskvi na proslavi Dana pobjede nad fašizmom. Tim se povodom tradicionalno svake godine održava vojna parada, u znak sjećanja na 9. maj 1945., kada je na području tadašnjeg Sovjetskog saveza okončan Drugi svjetski rat.

Putin je u svom govoru optužio Zapad da godinama nije reagovao na ruske sigurnosne interese. NATO stvara prijetnju na granicama Rusije, rekao je i dodao da je Rusija predlagala Zapadu novo sigurnosno rješenje koje je bilo odbijeno. NATO je u Ukrajinu poslao svoje vojne savjetnike i naoružao ju, a u Ukrajini se već razmišljalo o nabavi atomske bombe, tvrdi Putin. Te dodao da bi to bila „neprihvatljiva prijetnja” direktno na ruskim granicama.

Putin: „Opasnost od izbijanja novog svjetskog rata”

Neprijatelji Rusije koristili su teroriste kako bi naštetili Rusiji, naglasio je Putin te optužio SAD i njegove saveznike da su oni ti koji su doveli do eskalacije situacije. Takođe je ponovo rusku invaziju na Ukrajinu, koju i dalje naziva „specijalna vojna operacija”, direktno povezao s borbom protiv nacionalsocijalizma.

Putin je upozorio i na opasnost od izbijanja novog svjetskog rata te naglasio da mora se učiniti sve kako bi se spriječilo „ponavljanje užasa jednog globalnog rata”.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

 

Izvor: DW

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 5 = 4