Puno je načina da prepoznate pravi med, evo nekoliko jednostavnih

0

Iako većina kupaca želi da nabavi stopostotni pčelinji med, zbog neoprezne kupovine često završe sa pogrešnim proizvodom. Iako nije najprivlačnija vrsta meda, kristalizovani med je uvijek čist, i najpouzdanija vrsta na tržištu.

Uz ove korake brzo i lako provjerite čistoću meda.

Kristalizacija meda

Ako vam se med kristalizuje tokom vremena, to je dobar znak. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo ga čuvate, dok će se pravi med kristalizovati.

Med između prstiju

Uzmite malo meda i protrljajte ga između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Čist med je dobar za kožu i nije ljepljiv. Ako počne da se lijepi, znači da ima šećera i vještačkih zaslađivača u njemu.

Med u mikrotalasnoj

Stavite u mikrotalasnu dvije do tri kašičice meda. Zagrijte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizovati i neće postati pjenast. Lažni med će se teško karamelizovati i biće prepun mjehurića.

Med i žumance

Malo meda promiješajte sa žumancetom. Ako je med čist, kada izmiješate žumance, izgledaće kao da je skuvano.

Med u vodi

Sipajte med u čašu hladne vode, ako se otopi, znak je da je med nečist i da sadrži sirup. Ako se ne otapa već pada na dno čaše, u potpunosti je čist.

Med i vatra

Med možete da testirate i vatrom. U staklenu posudicu stavite malo meda i umočite u njega pamučni fitilj voštane svijeće. Pokušajte da zapalite fitilj, ako gori, med je čist. Ako ne gori, u medu ima vode.

Med i hljeb

Namažite med na parče hljeba. Prirodni med će stvrdnuti hljeb za nekoliko minuta, dok će vještački med navlažiti hljeb zbog sadržaja vode.

Med i papir

Stavite nekoliko kapi meda na papir, i posmatrajte šta se događa. Ako papir upija med, med nije čist. Ako med ostaje na površini, onda je čist. Umjesto papira možete da koristite i pamučnu krpu.

Med u ustima

Neposredno prije gutanja pravi med će vam dati osjećaj „bockanja“ u ustima što lažni med ne može postići.

 

Izvor: Super žena

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 + 6 =