Psihoterapeut E. Morin: Ako uhvatite sebe da izgovarate ove fraze, promijenite svoju strategiju roditeljstva

0

Psihoterapeut E. Morin je napisala knjigu 13 Things Mentally Strong Parents Don’t Do, a za one koji nemaju vremena da je pročitaju, na Instagramu je izdvojila pet stvari koje treba da prestanete da govorite djeci.

“Riječi prave veliku razliku. Ako niste pažljivi, možda šaljete djeci poruku koja ih uči nezdravim navikama, koje mogu da ih liše mentalne snage i spriječe ih da ostvare svoj pun potencijal”, kaže psihoterapeut.

Prva fraza koju treba da izbacite: Nije važno

Bez obzira na to da li je vaše dijete zabrinuto zbog školske predstave ili se možda posvađalo sa svojim drugom/drugaricom, ne treba da umanjujete njihovu brigu riječima “Nije važno”, koliko god da vam se nešto nevažnim činilo.

Umjesto toga, prihvatite da je njima važno i pomozite im da se nose sa svojim emocijama.

Druga fraza koju ne treba da govorite: Prestani da plačeš

Morinova ističe da nema ništa loše u plakanju i dodaje da je to zdrav način iskazivanja osjećanja.

Ako vaše dijete pravi scenu u prodavnici, jednostavno mu objasnite da takvo ponašanje nije OK, ali mu stavite do znanja da njegove emocije jesu, savjetuje ona.

Treća fraza: Ti si mami/tati najpametniji

Mnogi roditelji svom djetetu govore da je ono “najpametnije na svijetu”, “najpametnije u cijeloj školi”, ali psihoterapeut kaže da pretjerane pohvale čine više štete nego koristi.

Četvrta fraza: Sve će biti u redu

Morinova objašnjava da, iako roditelji na ovaj način žele da uvjere dijete da će sve biti u redu, ponekad stvari prosto nisu u redu i ljudi moraju da se nose sa tim – nećete uvijek biti pored djeteta da ga zaštitite od takvih iskustava.

“Umjesto da im govorite da se ništa loše neće desiti, naučite ih da su dovoljno jaka da se suoče sa svim što im se desi u životu”, savjetuje ona.

Peta fraza: Smiri se

A ni riječi poput “smiri se” nisu najbolja ideja. Ako je dijete uznemireno ili ljuto, naučite ga da se samo smiri, možda dubokim disanjem ili šetnjom.

“Ako uhvatite sebe da izgovarate ove fraze, promijenite svoju strategiju roditeljstva”, savjetuje psihoterapeut, piše Mondo.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 + = 13