Prvi Amerikanci bi mogli biti cijepljeni početkom decembra

0

Prvi građani u Sjedinjenim Državama mogli bi primiti vakcinu protiv COVID-19 već 11. ili 12. decembra, izjavio je za CNN voditelj američkog Programa za vakcinu protiv korona virusa Moncef Slaoui.

On je rekao da je plan da se vakcine isporučuju do mjesta za imunizaciju u roku od 24 sata od kada se odobri vakcina.

Prema podacima prikupljenim sa Univerziteta Johns Hopkins, SAD su zabilježile više od 12 miliona slučajeva zaraze i 255.959 smrtnih slučajeva. To su najveće brojke o podacima oboljelih i preminulih u cijelom na svijetu.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njen partner BioNTech predali su 20. novembra zahtjev za hitno odobrenje vakcine nakon što su saopštili da podaci naprednog ispitivanja pokazuju da štiti 94 posto starijih od 65 godina.

Očekuje se da će se Savjetodavni odbor pri Odjeljenju za hranu i lijekove (FDA) sastati 10. decembra, a Slaoui je za CNN rekao da bi se vakcina mogla početi koristiti “već drugi dan nakon odobrenja, 11. ili 12. decembra”.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) SAD-a upozorio je da broj oboljelih od korona virusa “brzo raste” širom zemlje. Dnevni broj preminulih dosegao je najviši nivo od maja.

 

 

Izvor: Slobodna Evropa

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 − 2 =