Projekat Uterus Effects: Poziv za podnošenje radova o umjetnosti, materinstvu i bolestima reproduktivnih organa

0

U okviru Projekta Uterus Effects podržanog od strane Odjeljenja za kulturu grada Beča (MA7) i Odjeljenja za kulturne aktivnosti 16. bečkog okruga, udruženje Kunstentropie raspisuje konkurs za vizualne i tekstualne radove koji bi bili reprodukovani u  istoimenoj publikaciji.

Predviđeno je da publikacija sadrži deset (10) analitičkih ili kritičkih tekstova, pet (5) tekstova u “slobodnoj” (umjetničkoj) formi i dvadeset (20) vizuelnih predložaka koji bi odgovorili na temu Projekta.

Projekat Uterus Effects predstavlja eksperimentalno-feministički poduhvat čiji je cilj da se uoče i analiziraju društvene, političke i kulturološke interpretacije funkcije (materinstvo) ili disfunkcije (bolesti) sistema reproduktivnih organa. S obzirom na to da se u javnom diskursu nedovoljno ili uopšte ne posvećuje pažnja ženama tokom kasne trudnoće, nakon porođaja ili tokom oporavka od operacije karcinoma (ili neke druge bolesti) reproduktivnih organa, cilj je da se ovom publikacijom obijezbedi neophodan prostor svima onima koji žele da podijele sopstveno iskustvo ili promišljanje ove teme.

Organizatori žele da se cjelokupan Projekat sagleda u kontekstu umjetnosti, odnosno da predstave i analiziraju različite umjetničke forme i medije kao potencijalna terapeutska sredstva za brži psiho-fizički oporavak. S tim u vezi, publikacija bi trebalo da bude suma tekstova, ilustracija i “slobodnih” (umjetničkih) formi kojima bi se doveo u vezu odnos između umjetnosti, materinstva i bolesti reproduktivnih organa.

Kriterijumi za tekst:

 • Dobrodošli su tekstualni prilozi bilo da su naučni tekstovi, eseji, analize ili kritike
 • Potencijalne teme: odnos reproduktivnih bolesti i feminizma; materinstvo i feminizam; umjetnost kao terapija; postporođajna i postoperativna depresija; materinstvo i bolesti u antropologiji i etnologiji; odnos države prema reproduktivnom zdravlju žena; (autori/ce su takođe slobodni/e da prošire i definišu temu u skladu sa gorepomenutim okvirom)
 • Tekst treba da ima do 2000 riječi, font Times New Roman, veličina 12, prored 1,5
 • Priložena kratka biografija (do 500 znakova) u slobodnoj formi
 • Tekst treba da bude na engleskom jeziku

Kriterijumi za “slobodnu” (umjetničku) formu:

 • Slobodnom formom mogu biti obuhvaćeni radovi poput poezije, kratke priče, segmente dnevnika ili drugi mediji koji se može odštampati, a u skladu je sa temom Projekta, odnosno publikacije
 • Dužina teksta do 2000 riječi
 • Priložena kratka biografija (do 500 znakova) u slobodnoj formi
 • Tekst treba da bude na engleskom jeziku

Kriterijumi za dokumentaciju vizualnih radova:

 • Da su radovi nastali tokom trudnoće, u mjesecima nakon porođaja ili tokom suočavanja sa psihofizičkim posljedicama oboljenja sistema reproduktivnih organa
 • Da su gorepomenuta stanja mapiraju promjenu dotadašnje umjetničke prakse
 • Autorice, ako imaju želju, pored poslatih ilustracija mogu takođe poslati i kratke tekstualne opise svojih stanja tokom nastajanja radova
 • Radove je neophodno slati u .jpg formatu veličine ne manje od A4 (29,7x21cm) sa minimalnom rezolucijom 300 dpi
 • Priložena kratka biografija (do 500 znakova) u slobodnoj formi

Radove je potrebno poslati najkasnije do 31. decembra 2019. godine na e-mail: kunstentropie@gmail.com sa naznakom “ZaKonkurs – Uterus Effects”.  Ukoliko postoje bilo kakva dodatna pitanja u vezi sa konkursom, možete ih poslati na e-mail: kunstentropie@gmail.com, a na njih će biti odgovoreno u najkraćem mogućem roku.

Više informacija o Udruženju Kunstentropie možete pronaći na njihovoj web stranici kunstentropie.com. Više o organizatoru projekta, Amaliji Stojsavljević, možete pronaći na amalijastojsavljevic.com.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 + = 11