Predizborni izbori

0

Još se glasački listići na nedavnim predsjedničkim izborima nisu ni ohladili, valja nam na parlamentarne. Vladajući dvojac, kojeg čine crveni (ili, kako to u Austriji vole reći – SPÖ) i crni (ÖVP), za par će mjeseci ostvariti višemjesečne snove i konačno se kako treba obrušiti jedni na druge. Ako je vjerovati raznosaču pica i kancelaru Christianu Kernu, malo je vjerovatno da će nakon prijevremenih izbora crveni i crni nastaviti zajedno, ali nikad ne reci nikad. Riječ, izgovorena u predizbornom afektu, nerijetko se nakon izbora jednostavno zaboravi (sjetimo se Marie Vassilakou i njenog obećanja da će, ukoliko Zeleni popuše procenat na bečkim izborima, sjahati sa vlasti).

Razvod crvenocrnih je, doduše, bio planiran za jesen 2018. godine, no, nesretni je par požurio da na vezu bez veze tačku stavi godinu dana ranije. U žurbi je prednjačio crni tabor, jer se predugo šaputalo o stranačkom krunisanju Sebastiana Kurza, pa je bio i red da vijest postane službena. Negdje usput, vidno razočaran i sit obostranačkog podapinjanja zajedničkoj koaliciji, iz trke je ispao vicekancelar i sada već bivši šef crnih Reinhold Mitterlehner, jer mu je, kako pred kamerama odbrusi, dojadilo da služi kao čuvar mjesta za prestolonasljednika Kurza.

I šta se sada dešava? Da pojasnim narodski, da svi razumijemo.

Elem, Sebastian Kurz (onaj sa ušima), trenutni ministar integracije, Evrope i vanjskih poslova, ustoličen je na mjesto šefa konzervativnog ÖVP. I ne samo to. Dali su mu pravo da promijeni ime stranke, da stavi veto gdje treba i ne treba, i tako dalje. Zašto? Po mišljenju mnogih poznavalaca prilika u sve nepopularnijoj austrijskoj varijanti hrvatskoga HDZ-a, jer su usrali gaće od totalnog sloma, ako bi Kurz (onaj sa ušima) odustao. A naš se Sebastian, nakon preuzimanja kormila stranke – ušutio. Program će, veli, objaviti u septembru. Šta kažu „mnogi poznavaoci“? Sebastian voli da šuti, da ga se ne bi napadalo. A kad ne šuti, on, barem u svojstvu ministra integracije, godinama bifla iste dvije rečenice.

Šta je sa crvenima? Kern (onaj u uskom odijelu) veli da će članove svoje partije pitati da li su za koaliciju sa plavima (FPÖ, oni što mrze strance, ali ne sve, jer znaju da se ne isplati). Eto nam prilike da vidimo koliko je lijevolijevih, a koliko desnodesnih među onima koji se kunu u zajednički život i raznolikost države.

Crveni su promijenili lidera, crni takođe dobili novog, a šta je sa plavima? E da, Strache odnedavno nosi naočale. I da, Gudenus, šef bečkog FPÖ, postao je banjalučki zet i na svadbu pozvao Mileta Ronhilla, u međunarodnoj zajednici poznatijeg kao Dodik. Da pokaže ljubav prema Srbima, kojima njegova stranka, ako se dokopa vlasti, planira da zagorča živote. Ali dobro, i Dodik ih laže i krade, pa ga opet vole. Zbog njega hrle prema Austriji, pa će, valjda od silne želje da se vrate kućama, makar i prisilno, ovamo glasati za slične mlatače prazne slame.

Šta nas, dakle očekuje, u narednih par mjeseci? Ispiranje mozga, zagorčavanje života strancima, biflanje istih rečenica, a onda, nakon izbora – podjela plijena.

Dino Šoše

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 + 5 =