Pfizer objavio koliko je zaradio od vakcine protiv korone

0

Prošle godine, trkajući se da razviju vakcinu u rekordnom vremenu, Pfizer je donio veliku odluku. Za razliku od svojih rivala, koji su se zakleli da će odustati od profitiranja na sopstvenim vakcinama tokom pandemije koronavirusa, Pfizer je planirao upravo suprotno, piše New York Times.

Kompanija je sada objavila koliko je njihova vakcina zaradila novca.

Vakcina je donijela prihod od oko 3,5 milijarde dolara, gotovo četvrtinu njihovog ukupnog prihoda, saopštio je Pfizer. Vakcina je definitivno bila njihov najveći izvor prihoda.

Kompanija nije objelodanila dobit koju je ostvarila od vakcine, ali je ponovila svoja prethodna predviđanja da će njene profitne marže na vakcini biti visoke oko 20 procenata.

To bi značilo da su u prvom tromjesečju profitirali otprilike 900 miliona dolara od vakcine prije poreza.

Za razliku od na primjer Moderne, Pfizer vakcina nije ključna za poslovanje ove kompanije. Prošle godine Pfizer je zaradio 9,6 milijardi dolara profita, prije nego što je vakcina protiv koronavirusa imala bilo kakav uticaj na njene rezultate, piše New York Times.

Pfizer je takođe mistifikovao mnoge poteze vezane za profitabilnost od prodaje svojih vakcina. Tako im recimo, SAD plaćaju oko 19,5 dolara za svaku dozu njihove vakcine, dok su sa Izraelom dogovorili kupoprodajnu cijenu od oko 30 dolara po dozi.

U nekim slučajevima, kao u skorašnjem dogovoru sa Evropskom unijom o prodaji 1,8 milijardi doza svoje vakcine, kompanija nije uopšte otkrila cijene.

 

 

Izvor: Blic

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 × = 48