Pera Mravić: Umjetnik s bečkih ulica

0

Pera Mravić, rođen 1953. godine u Subotici, umjetnik je bečke ulice, čovjek koji izrađuje lutke, pravi magične knjige, izvodi trikove. Obišao je svijet, dobio sina i odlučio da se skrasi u Beču.

BUM: Odmah na početku, kako je došlo do toga da Vas zovu Pera Mravić? PERA: Nazvali su me tako zbog prve lutke koju sam napravio, davne 1979. godine. Bila je to lutka „Mravić“. Tako je ostalo Pera Mravić.

BUM: A otkud ljubav prema lutkama? PERA: Do 1979. godine nisam ni znao za lutke. Igrom slučaja, moj drug iz Danske, najbolji školski drugar, krenuo je u Grčku da radi i svratio do mene. Sa sobom je doneo 500 ili 600 lutkica. U to vreme sam bio zaposlen, imao sam stan u Subotici, koji sam dobio od firme u kojoj sam radio. Ali, on me nagovorio da odemo na more i da pokušam da radim tamo. Za 5-6 dana sam prodao 700-800 lutkica i zaradio sam 10.000 maraka za nedelju dana. Kada sam se vratio kući, prijatelj me naučio kako se izrađuju lutke i tako sam počeo da ih pravim. I od 1979. do dan danas radim lutke, preko 150 vrsta. Vremenom se razvila ta ljubav prema lutkama, a kasnije sam razvio i velike marionete, počeo pomalo praviti predstave, ulične nastupe…

BUM: Rodom ste iz Subotice? PERA: Da, ali sam 1992. godine, kada je počeo rat, otišao u Peštu, živeo sam i na Balatonu.

BUM: Kad ste odlučili i zašto da dođete u Beč? PERA: Dosta loše je išlo u Pešti, slaba zarada… Jedan prijatelj preko 40 godina radi marionete na Stephanplatzu, pa sam odlučio da dođem ovde. Prve dve, tri godine sam putovao iz Pešte i radio u Schönbrunnu i na ulicama. Video sam da je ovde mnogo bolja zarada… U to vreme supruga mi se trebala poroditi, pa smo došli ovde jer smo čuli da Beč nudi dobru socijalnu zaštitu.

BUM: Supruga se isto bavi lutkarstvom? PERA: Otkako smo zajedno, petnaestak godina, supruga radi lutke i mađioničarske trikove.

BUM: Dakle, radno mjesto vam je na bečkim ulicama? PERA: Da, imamo dozvolu. Izašli su nam u susret, dali su nam 30 ulica besplatno da nastupamo i oko 40 ulica za koje plaćamo dozvolu, ali to je samo 6 evra mesečno, simbolično.

BUM: Koje uslove mora čovjek da ispuni, da bi mogao da nastupa na bečkoj ulici? PERA: Mi smo napravili prijavu, sa mađarskom ličnom kartom jer imam mađarske dokumente.

BUM: Mislim, jeste li imali neku audiciju? PERA: Ne. Ja sam poneo par lutki sa sobom i jednostavno sam dobio papir. Mi plaćamo socijalno osiguranje , imamo e-karticu, plaćamo penzijsko osiguranje itd.

pera mravic 1

BUM: Ostajete u Beču? PERA: Ostajemo. Želeli bismo da ostanemo. Najveći nam je problem stan, trenutno nam pomaže Caritas.

BUM: Caritas vam je ponudio besplatan smještaj? PERA: Da, ponudio nam je besplatan smeštaj na četiri, pet meseci, do maja. Dok se malo ne snađemo. Imali smo stan koji smo plaćali 500 evra.

BUM: Slobodnim umjetnicima je danas teško naći stan u Beču, ili? PERA: Nije teško, nemoguće je!

BUM: Zašto? PERA: Zato što su visoke kapare, kaucije. Druga stvar, ustvari prva stvar – i da imaš pare, imaš problema. Odmah traže tromesečna primanja za koja mi nemamo papire. Mi prijavljujemo zaradu ali je problem što ta primanja nisu na klasičnom papiru. Ispred mene uvek ima stotinu ljudi koji imaju te papire, i normalna stvar da gazda želi da se osigura i da da stan onome ko ima stalna primanja.

BUM: Na ulici rijetko viđam lutke, a i lutkarskih pozorišta je sve manje… PERA: To je zbog silnih kompjutera i tehnologije. Deca strašno vole televizore i igre, i ta elektronika je puno uticala na sve. Ne čitaju više ni knjige, kao što su ih nekad čitali. Po meni je to jedna velika greška.

BUM: Pretpostavljam da su djeca najteža publika, jer su iskreniji nego odrasli, ne trpe mnogo ako im je dosadno… PERA: Deca to odmah pokažu, tog momenta. Odmah se okreću, gurkaju se i počinje njihova priča. I svako zna u tim predstavama kad je neko dobar, a kad nije.

BUM: Izdali ste i knjigu, na prvi pogled praznu? PERA: Uspešna je, tako da izgleda da deca više vole prazne knjige. To je isto jedna mađioničarska knjiga, gde su listovi prazni, pa sa malim trikom pojavljuju se slike, u boji, bez boje…

 

INTERVIEW: DINO ŠOŠE

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 + 4 =