Ovo je najprljavija stvar u kuhinji

0

Istraživači s Državnog univerziteta u Kansasu analizirali su predmete u kuhinji kako bi otkrili koje stvari su najprljavije. Naučnici su dokazali da su kuhinjske krpe najprljaviji predmet u kuhinji.

Naime, kuhinjske krpe se jako često dodiruju – prije i poslije pranja ruku, tokom kuhanja, zbog čega se krpe brzo zaprljaju. Čak i nakon što dobro operemo ruke, koristimo istu krpu koja već ima gomilu bakterija na sebi čime kontaminiramo svoje ruke.

Mikroorganizmi i bakterije poput salmonele mogu se razvijati velikom brzinom na tkanini ako prenoće na njoj, čak i ako je tkanina oprana. Stručnjakinja za sigurnost hrane Jeannie Sneed rekla je da bi kuhinjske krpe trebalo prati nakon svake pripreme obroka. Takođe je dodala da korištenje papirnatih ručnika može smanjiti šansu za širenje bolesti prenosivih hranom.

Sneed savjetuje i da prilikom kuhanja ne koristite mobilni telefon. Naime, mobilni je jedan od predmeta koji najviše koristimo i nosimo ga svugdje sa sobom, čak i u kupatilo. Zbog toga je telefon jedan od najprljavijih predmeta i pun je klica i bakterija. Ako ga koristimo u kuhinji prilikom pripreme ručka, sve te bakterije mogu dospjeti na kuhinjsku krpu, posuđe pa čak i u hranu što može uzrokovati velike probleme za probavni sistem.

Možete koristiti više kuhinjskih krpa. Na primjer, koristite jednu krpu za brisanje posuđa, a drugu tokom pripreme ručka, savjetuje RealSimple. Sneed preporučuje svakodnevno pranje kuhinjskih krpa kako biste se riješili klica. Takođe, redovno perite ruke i nemojte držati krpe blizu sirovog mesa, prenosi N1.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 4 = 5