Ove komplimente ne biste trebali govoriti svojoj djeci

0

Koliko često i na koji način trebamo pohvaliti svoju djecu i dati im do znanja da su izvrsni? Roditeljska ljubav je neizmjerna i upravo su zbog toga naši klinci najbolji, najljepši i najpametniji.

Pozitivna afirmacija je neophodna u odgoju. Međutim, trebali bi paziti šta, kako i kada govorite svojoj djeci. Ove komplimente ne biste trebali davati svojoj djeci kako ne biste upali u zamku i naštetili djetetovoj ličnosti.

  1. Ti si tako pametan i tako si dobar

Stručnjaci za dječji razvoj ističu da je poenta pohvale – podsticanje pozitivnog ponašanja. „Biti pametan“ ( ili još gore – najpametniji) nije ponašanje i djeca tu osobinu ne gledaju kao na nešto što mogu kontrolisati.

Djeca misle da su rođena s određenom „dozom pameti“. Ako školski zadatak rješavaju lako, onda su pametni, ako imaju poteškoće u rješavanju određenog zadatka, onda baš i nisu pametni. Dakle, kad djeca naiđu na neuspjeh, smatraće da nisu pametna, a to je pogrešno, ističe profesorica dječje psihologije, Christia Spears Brown.

Umjesto toga, istraživanja su pokazala da bi roditelji trebali primijetiti i pohvaliti dječji trud umjesto njihovih inherentnih sposobnosti. Na taj način klinci razvijaju ustrajnost i vjeru u sebe.

Na primjer, bilo bi puno bolje reći „Jako sam ponosna na to koliko si učio za ispit iz matematike“.

  1. Ponosna sam što si dobio peticu!

Naravno da ćete biti ponosni ako vaše dijete dobije peticu, ali psiholozi smatraju da je „nagrada za ocjenu“ loš roditeljski pristup. Na taj način će se vaše dijete razvijati tehnički, a ne kreativno. Ispravno bi bilo dijete pohvaliti zbog truda koji je uložio u rješavanje određenog zadatka, odnosno napretka i rasta.

Na primjer, ako dijete ne voli čitati, a vrijedno je radilo na svladavanju nekog poglavlja u čitanci i na kraju dobilo odličnu ocjenu, trebate mu reći: Tako sam ponosna što si se dovoljno potrudio da dobiješ peticu. Takođe, ako vaša metoda odgoja uključuje fizičku nagradu za odlične ocjene, napomenite da ste kupili poklon zbog „truda“, a ne zbog „petice“.

  1. Tvoje umjetničko djelo je savršeno!

Djecu na ovaj način podstičete da traže odobrenje izvan sebe i svojih sposobnosti. To uči dijete da njegov kreativni rad uvijek treba ocijeniti neko drugi, što potkopava njegovo samopouzdanje, smatra Brown.

Istraživanje koje je objavio Sage Journals, govori da su „prehvaljena djeca“ zapravo djeca s najmanje samopouzdanja. Ona najčešće biraju jednostavnije crteže i one koje su već crtali, a izbjegavaju nove kreativne izazove jer je to „sigurniji put“.

Bolji izbor riječi bi bio: „Vidim da si koristio novu teksturu kako bi naslikao ove valove, dobro razmišljaš, bravo!“ Zatim ih upitajte što misle o svome radu i priklonite se njihovom mišljenju. Na taj način će razvijati samokritičnost.

  1. Jako si lijepa

Normalno je primijetiti lijepu djevojčicu, ali taj kompliment ona ne bi trebala stalno slušati od svojih roditelja. Djevojke odrastaju u kulturi u kojoj je njihova vrijednost povezana s njihovim izgledom pa je pogrešno „pohvaliti“ djevojčicu zbog njezina izgleda, smatraju dječji psiholozi.

Istraživanje koje je proveo Girlguiding govori da većina djevojčica u osnovnoj školi osjeća pritisak da moraju biti lijepe. Biti lijep, smatra se nečim što se ne može kontrolisati pa ako djevojka smatra da nije lijepa, automatski se osjeća manje simpatičnom, manje pametnom i u konačnici manje vrijednom. Generalno, nema razloga za procjenu o tome kako dijete izgleda.

  1. Ti si najbolji

Čak i ako je vaše dijete doslovno najbolje u nečemu, govoriti djeci da su najbolji stvara očekivanje postignuća koja ih možda kasnije u životu neće više zanimati.

Previše apsolutnih pohvala može staviti veliki pritisak na djecu koja će vjerovatno nastaviti biti „najbolja“ zbog vas, a ne zato što to žele. Takođe, to može usmjeriti fokus djeteta samo na ono u čemu su izvrsni i ograničiti njihov razvitak u nekim drugim smjerovima.

Umjesto upoređivanja s drugima, trebali biste se fokusirati na djetetove lične uspjehe i pohvaliti njegov najbolji rezultat. Na primjer, „Ovo si napravio puno bolje nego zadnji puta, vidim napredak i ponosna sam“.

  1. Izbjegavajte lažne komplimente

Djeca žele da roditelji budu ponosni na njih i jako dobro osjete kada je roditelj razočaran. Naravno da ne smijete malom djetetu pokazati da ste razočarani, ali s druge strane im nikada ne biste smjeli lagati.

Na primjer, ako je vaše dijete užasno pjevalo na školskoj priredbi, recite da ste jako ponosni što je bilo toliko hrabro da stane ispred puno ljudi i što je zapamtio sve riječi, piše Zadovoljna.hr.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 + = 9