Ovaj grad prozvali su najružnijim na svijetu

0

Charleroi, grad koji broji 200.000 stanovnika i nalazi se 60 kilometara južno od Brisela, poznat je po depresivnoj atmosferi zbog turobnih stambenih kompleksa i ugašenih industrijskih postrojenja, a zahvaljujući kojim je prije desetak godina prozvan najružnijim gradom na svijetu.

Stopa nezaposlenosti u gradu iznosi blizu 30 odsto, a u njegove turističke atrakcije ulaze i zavisnici koji otvoreno konzumiraju heroin u praznim zgradama, dok prostitutke trguju ispod nadvožnjaka na uglovima samo nekoliko ulica od gradske opštine.

Tokom prethodnih godina dva gradonačelnika su morala da daju ostavku nakon što su se upetljali u finansijske skandale koji su otkrili notornu korupciju i nepotizam Valonske socijalističke partije, regionalne stranke koja je gradom vladala decenijama.

Dvije od pet metro linija grada nikada nisu završene. Prazne stanice duhova sada služe kao mjesto za zaustavljanje vandala, samozvanih grafiti umjetnika i zavisnika.

Još jedno svjedočanstvo o administrativnoj nesposobnosti su mnogi mostovi i putevi koji se zaustavljaju usred ničega. Izgrađeni su, a zatim napušteni, samo za isplatu subvencija koje dodjeljuje savezna vlada.

Charleroi je postao simbol za sve što je pošlo po zlu na Zapadu uopšteno, a posebno u Valoniji, francuskom dijelu Belgije. Industrija uglja i čelika nekada je izazivala zavist kod ostatka Evrope. Belgija je imala drugu najopsežniju željezničku mrežu na kontinentu nakon Velike Britanije, ali devedesete godine i nestanak uglja i čelika označili su početak kraja, a finansijska kriza zadala je konačni udarac.

Pa ipak, grad ima svoju poetsku stranu. Zemlja iz zapuštenih rudnika uglja sada je prekrivena bujnom vegetacijom. Uz obale Sambrea, nekad smrdljivog, jako zagađenog plovnog puta, ljudi sada sjede pecajući, a brodovima krstare između zarđalih, trošnih čeličana.

Lokalna turistička kancelarija postavila je biciklističke staze duž onoga što se danas smatra industrijskim nasljeđem, a stari industrijski kompleks pretvoren je u muzej i obrazovni centar.

Upravo je titula najružnijeg grada na svijetu pomogla da ovo mjesto započne svoj oporavak. Sve je počelo prije desetak godina kada je jedan holandski list opisao belgijski grad kao “najružniji grad na svijetu”. Nakon toga titulu su prihvatili i drugi mediji, s natpisima o depresivnom gradu koji iz dana u dan sve više propada.

Međutim, ova titula je podigla prašinu te je grad stigao na naslovnice novina zbog čega su turisti počeli da dolaze. Domaći stanovnici uspjeli su da razviju neku vrstu egzotičnog i apsurdnog turizma, koristeći “resurse” koji su im bili dostupni.

Neobična titula je uspjela da pokrene promjene – nekadašnji grad duhova je u međuvremenu oživio, pa su otvorene različite trgovine i pokrenuti poslovi.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 × 5 =