Otvara se Muzej papirusa u Beču

0

Muzej papirusa u Beču koji se nalazi u okviru Austrijske nacionalne biblioteke predstaviće najveću postavku antičkih dokumenata na svijetu. Nakon opsežnog renoviranja muzej se otvara za posjetioce od 4. maja 2021. godine. Izložbeni prostor je proširen, modernizovan i upotpunjen velikim zidnim ilustracijama i novim svjetlosnim konceptom.

Kako bi se omogućilo raznoliko iskustvo za različite ciljne grupe, stalna postavka muzeja je proširena sa više medijskih punktova, audio vodičem na njemačkom i engleskom jeziku i vodičem za gluve osobe, prostorijom za doživljaj antičkog kulta mrtvih i prostorom za djecu. Posjetioci imaju mogućnost da se informišu o radu papirologa, antičkoj nastavi, jezicima i pismima koji su zastupljeni na papirusu i magičnom Sator kvadratu.

Muzej papirusa je osnovan krajem 19. vijeka, a na trenutnoj lokaciji u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci nalazi se od 1999. godine. Zbirka čini više od 180.000 predmeta i spada u najvažnije institucije svijeta u oblasti papirologije. Ona je u cjelosti uvrštena u međunarodni registar Uneska „Sjećanje svijeta“ 2001. godine. Ponovno otvoreni Muzej papirusa će predstaviti 400 originalnih predmeta iz 3.000 godina pisane istorije.

 

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: Österreichische Nationalbibliothek

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 + 1 =