Otkrivena nacistička prošlost legendarnog austrijskog režisera

0

Do sada nepoznati dokumenti razotkrila su nacističku prošlost i privrženost tom režimu poznatog austrijskog režisera Franza Antela.

Bečki nedjeljnik “Profil” objavio je detalje dokumenta pronađene na King's Collegeu u Londonu.

Franz Antel je bio jedan od najpoznatijih austrijskih režisera, koji je snimao filmove sa najznačajnijim glumcima Austrije kao što su Oskar Werner, Hans Moser, ili Udo Jurgens.

Antel je, kako pokazuju dokumenta do kojih je u svom istraživanju došla istoričarka Hanja Demon, bio član NSDAP grupe Beč od juna 1933.

Naime, on je, u namjeri da može da podstakne svoju filmsku karijeru, podnio zahtjev za azil u Njemačkoj, tvrdeći da je politički progonjen u Austriji. U upitniku njemačkih vlasti Antel je naveo da je, kao šef “nacističke filmske ćelije” pokušao da zapošljava partijske drugove.

U jednom filmskom časopisu Antel je komentarisao “anšlus” Austrije kao “najljepši trenutak”, i da je taj događaj slavio dva dana.

Takođe, u dokumentu do kojeg je došla istoričarka Antel je rekao da se “Jevreja na filmu treba pripaziti”.

U poslijeratnoj Austriji Antel je kabaretisti Gerhardu Bronneru rekao da je “stari nacista” i da je ponosan na to, te je koristio izraz “prljavi Jevreji”.

Istoričarka Demon kaže da je Antel u svim sistemima pokušavao da za sebe izvuče najbolje i da je u tome uspijevao.

Ukazala je da Antel nije jedini takav slučaj, i da treba razotkriti još mnogo tako “neispričanih” priča.

 

 

Foto: Freepik

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 3 = 12