Orkansko nevrijeme u Austriji odnijelo 5 života

0

Austriju je u četvrtak zahvatilo olujno nevrijeme a orkan koji je protutnjalo odnio je pet ljudskih života. U saveznoj pokrajini Koruškoj u dolini Lavanttal, (okrug Wolfsberg) poginulo je dvoje djece. Dvije djevojčice od četiri i osam godina, na koje se srušilo stablo na jezeru za kupanje u gradiću St. Andreu.

Isti izvor navodi kako je u nevremenu povrijeđeno 15-tak osoba, a neke od njih imaju teške i po život opasne povrede. Orkan je puhao takvom brzinom da je srušio na desetine stabala kod Griffena i Wolfsberga na autocesti A2, te je zaustavljen sav psaobraćaj u tom dijelu Koruške. Uključujući željeznički, jer su stabla oštetila i vodove električne energije. Autocesta A2 je inače važna veza Koruške, na jednu stranu s Grazom i Bečom, a na drugu sa Italijom.

U Gamingu u pokrajini Donjoj Austriji zbog olujnog nevremena praćenog grmljavinom poginulo je troje planinara. Usmrtila ih je munja, izvijestio je ORF.

Prema riječima policijskog inspektora Johanna Baumschlagera, nesreća se dogodila u predjelu Zellerrein Strasse. Prema policijskom izvještaju navodno je munja pogodilo u stablo koje se potom srušilo na planinarsku kuću u kojoj je bila grupa planinara.

Olujno nevrijeme pogodilo je pokrajinu Štajersku. Ljudskih žrtava na sreću nije bilo, ali je zbog pokidanih električnih vodova oko 85.000 domaćinstava ostalo bez struje.

Zbog nestanka struje austrijska Savezna željeznica (ÖBB) potpuno je obustavila saobraćanje svih vlakova  u sve tri, olujnim nevremenom najteže pogođene pokrajine, Šajerskoj, Koruškoj i Istočnom Tirolu. Materijalna šteta je ogromna, izvijestio je ORF.

Nakon olujnog nevremena koje je odnijelo pet ljudskih života, oglasio se je i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen, koji je izrazio svoje saosjećanje s porodicama nastradalih te ostalih koji su pretrpjeli ogromnu materijalnu štetu.

“Dijelovi Koruške i Štajerske su pogođeni teškim nevremenom i pritom je više ljudi ozlijeđeno. Jedna nečovječna tragedija, u kojoj je nevrijeme usmrtilo dvoje djece. To me je najdublje pogodilo. Moje su misli kod njihovih porodica”, predsjednikova je poruka ispisana na društvenim medijima.

Van der Bellen je posebno zahvalio svima koji su pružili pomoć nastradalima na njihovoj “profesionalnosti i hrabrosti”, kao i svim ostalim ljudima “na njihovoj solidarnosti”.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + 4 =