One su hrabre i ratoborne: Šta su najhrabrije špijunke radile u II svjetskom ratu

0

Nekada su se u ulogama špijuna bolje snalazile žene nego muškarci. Žene su lakše prihvatali u društvo, mogle su zavoditi svojom ljepotom i pridobiti povjerenje.

Primjer za to su i brojne žene špijuni iz Drugog svjetskog rata, kada je špijunaža bila bitnije oružje od direktne borbe, a ove su najhrabrije među njima:

Nancy Wake – kodno ime „The white mouse“

Ova novinarka rođena na Novom Zelandu, a živjela je u Marseju kad je započela invazija Francuske. Pridružila se pokretu otpora kao obavještajac, ali su je Nijemci zarobili. Zbog toga je dobila zadatak da radi na specijalnim operacijama. Poslata je nazad u Francusku, gdje je imala zadatak da ubije i sabotira što više nacističkih snaga. U jednoj je prilici ubila stražara golim rukama.

Violette Szabo – kodno ime „Louise“

Rođena je u Francuskoj, a bila je britanska obavještajna oficirka. Njen zadatak bio je da sakupi što više informacija o nacistima s okupiranih područja Evrope. Dva dana prije Dana D, Louise su zarobili časnici SS-a kod francuskog Limogesa. Oni su je ispitivali i mučili, i na kraju je deportovali u njemački logor Ravensbruck gdje je pogubljena.

Virginia Hall – kodno ime „Diane“

Bila je američka špijunka koja je djelovala u sklopu britanskih obavještajnih agencija. Nijemci su joj dali nadimak „Artemis“, a Gestapo ju je smatrao najopasnijom od svih savezničkih špijuna. U martu 1944. vratila se u okupiranu Francusku sa identifikacijskim dokumentima na ime Marcelle Montagne. Zavarala je Gestapoa, pa je stupila u kontakt s pokretom otpora. Mapirala je zone za dostavu hrane iz Velike Britanije i pronalazila sigurne kuće.

Odette Hallowes – kodno ime „Lise“

Bila je obavještajna oficirka saveznika. Gestapo ju je privodio 14 puta, ispitivao i mučio u zatvoru „Fresnes“. Nakon izlaska, leđa su joj bila trajno obilježena bičem, a iščupali su joj i nokte. U dva navrata je osuđena na smrt, na šta je Nijemcima odgovorila: „Moraćete se odlučiti na osnovu koje optužnice ćete me pogubiti jer mogu umrijeti samo jednom“. Na kraju je, bez da je odala ijednu informaciju, poslana u logor Ravensbruck.

Lise De Baissac – kodno ime „Odile“

Bila je heroina specijalnih operacija tokom Drugog svjetskog rata, a u oktobru 1942. bila je jedna od prvih ženskih agenata koja je padobranom sletjela u okupiranu Francusku. Imala je ulogu kurira i veze mreže poznanika.

Više o njima pogledajte u videu.

Foto: Shutterstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − = 1