Ojačajte imunitet u hladnim danima

0

Hladni dani ne znače samo pad temperature, nego i pad imuniteta. Zbog toga se tokom zime mnogi muče i bore sa prehladama i gripama.

Da vam se ovo ne bi desilo, te da i zimske dane provedete nasmijani, raspoloženi i u pokretu, umjesto u krevetu sa temperaturom, na vaš meni obavezno uvrstite sljedeće namirnice:

1. Riba – Ova namirnica sadrži različite masne kiseline koje osnažuju imunitet i bore se protiv prehlade i gripe. Zato obavezno, barem jednom sedmično, u svoj meni uvrstite neku vrstu ribe.

2. Bijeli luk – Sirovi bijeli luk proizvodi antioksidante koji se bore protiv prehlade i djeluju na imunitet tako što ga jačaju i podižu. Osim za imunitet, bijeli luk ima brojne blagodati i za vaše cjelokupno zdravlje.

3. Gljive – Sadrže antioksidante, kalij, vitamine i vlakna koja vam mogu pomoći da ojačate svoj imunitet i tako se lakše izborite s prehladom i gripom.

4. Citrusno voće – Sadrži velike količine šećera i vlakana, kalija, folata, kalcija, vitamina B, magnezija, bakra itd. Posebno su za jačanje imuniteta preporučljivi narandža i limun.

5. Med i matična mliječ – Matična mliječ je izuzetno hranjiva i bogata vitaminima, lipidima, flavonodima koji su jaki antioksidanti, mineralima i esencijalnim aminokiselinama. Osim u borbi protiv gripe i prehlade, med i matična mliječ su odlični za vraćanje energije.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − = 3