Od kokaina do terpentina: kratka istorija najgorih celebrity savjeta za zdravlje

0

Kada vidimo kako zvijezde blistaju na crvenim tepisima, svim silama želimo saznati tajne iza njihova sjaja, ali ponekad je bolje suzdržati se od isprobavanja svega što nam slavni preporučuju… Od kokaina, preko sirćetne dijete, terapije urinom do obroka bogatih glinom, poznati ponekad imaju prilično sulude ideje o postizanju ljepote i zdravlja.

Donosimo najbolje, odnosno najgore, od celebrity savjeta za zdravlje za koje su ljekari jasno rekli – ne!

Tiffany Haddish i kašičica terpentina

Iako se svakako profilira kao glumica, Tiffany Haddish nije nužno najbolja referenca kada je riječ o zdravlju. Njezina je preporuka iz nedavnog intervjua za GQ svaki dan popiti kašičicu terpentinskog ulja, za koje smatra da je iznimno vrijedno za zdravlje, iako „vlast ne želi da to znamo“. Navodno ga samo treba popiti s malo šećera ili meda. Hm. Istina je da su neka terpentinska ulja bila korištena u zdravstvene svrhe u prošlosti, kao i benzin te, recimo, pijavice. No za pretpostaviti je da je s razlogom terpentin danas razrjeđivač, a ne dodatak jelu.

Glina za doručak kod Shailene Woodley

Prije fantastične uloge u hit seriji Big Little Lies, Shailene je bila mlada zvijezda koja je mnogo obećavala. Takođe je jela glinu i sunčala vaginu. Iako načelno nema ništa loše u tome da nam intimni dijelovi budu malo izloženi suncu koje im inače nepravedno uskraćujemo, trebalo bi biti jasno da D vitamin ne dopire samo do dijelova tijela u kontaktu sa sunčevim zrakama. A što se glinene dijete tiče – koju je Shailene započela, čini se, po preporuci izvjesnog taksista (?!) – ona nema zapravo željeni efekat da „čisti tijelo od teških metala“. Štaviše, nema gotovo nikakav efekat osim što tijelu dodaje cink, koji u potrebnoj količini tijelo unosi uravnoteženom prehranom, te izaziva – zatvor.

Oh, Gwyneth…

Više nije ni zabavno rugati se zloglasnom Goop-u, na čije su nebulozne proizvode i savjete ljekari odavno stavili teški veto, no Gwyneth se ne da zaustaviti! Ponovimo gradivo: nemojte pariti vaginu i nije „sve što je prirodno“ nužno dobro za nas u neograničenim količinama!

January Jones placentom protiv depresije

Postoji rašireno uvjerenje da je placenta izuzetno zdrava, posebno za majku nakon poroda, te su January Jones, Mayim Bialik i Alicia Silverstone progovorile o vlastitom iskustvu konzumacije posteljice. Osim što je bogata nutrijentima i željezom koji oporavljaju tijelo nakon poroda, Jones vjeruje da bi placenta trebala biti efikasna i protiv postpartalne depresije, dok Bialik jednostavno objašnjava da je prirodno pojesti svoju posteljicu budući da „svi drugi sisavci to rade“. Ljekari kažu da nema posebnih blagodati u placenti à la wild, ali ako baš hoćete, do it like they do on the discovery channel.

Pokret protiv cjepiva

Razmahala se propaganda protiv cjepiva, temeljena na lažnoj studiji koja je pronašla vezu između cjepiva i autizma. Ponavljamo: lažnoj studiji. Višestruko je dokazano da cjepiva imaju negativne nuspojave tek u iznimno malom postotku slučajeva (kao i svi lijekovi ikad!) te nemaju baš nikakve veze s razvojem autizma u djece. Nažalost, među nevjernim anti-vaxxerima nalaze se Jim Carrey, Alicia Silverstone, Lisa Bonet, Jessica Biel, Charlie Sheen…

Katy Perry i vitamin overload

Davne 2013. godine, Katy Perry izjavila je da prehranu balansira dodatkom od čak 26 vitamina u pilulama (priložila je i materijalni dokaz u vidu fotografije na društvenim mrežama). Osim što je zabrinjavajuće da je nečija prehrana toliko loša da zahtijeva preko dva tuceta vitaminskih suplemenata, tolika količina vitamina može izazvati teške nuspojave i loše reakcije, među kojima su najčešće mučnina, grčevi, proljev, gubitak kose te umor. Štaviše, na hiljade slučajeva koji pristižu na hitnu godišnje rezultat su loših reakcija na dodatke prehrani.

Steve Jobs i previše jabuka?

Osnivač Apple-a u trenutku je začetka brenda bio na strogoj dijeti, baziranoj na voću te povrću koje ne sadrži škrob. Koliko je takva dijeta problematična dokazuje činjenica da je Ashton Kutcher završio u bolnici kada ju je praktikovao, pripremajući se za biopic o Jobsu!

Terapija urinom Sarah Miles

Engleska glumica koja je prilično impresivnu karijeru držala tokom sedamdesetih te čak zaradila nominaciju za Oscara, Sarah Miles, godinama je pijuckala svoj urin, tvrdeći da je „odličan za kožu, fantastičan za kosu i imunitet – za sve!“ Medicina kaže – noup!

Fin de siècle: zlatno doba kokaina

Početkom prošlog vijeka, najhit zdravstvena preporuka bila je – kokain! Omiljen među slavnim ličnostima poput Thomasa Edisona, Julesa Verna, Arthura Conana Doyla, Sarah Bernhardt pa i Sigmunda Freuda, kokain se pojavljivao čak i kao epizodna zvijezda nijemih filmova. Koristio se za liječenje ovisnosti o morfiju i depresije, protiv umora i bolova, a bio je i sastojak na počecima Coca-Cole!

Opsesija sirćetom Lorda Byrona

Lord Byron, jedan od najvećih londonskih celebova svoga vremena, bio je opsjednut dijetama! Među najbizarnijim praksama koje je javno promovisao izdvaja se dijeta temeljena na sirćetu. Byron je pio sirće sa vodom i jeo samo krompir namočen u sirćetu. Iako sirće svakako ima određene blagodati za zdravlje, u tolikim će vam količinama doslovno oštetiti caklinu zuba, prenosi Elle.

Foto: Wikipedia / GwynethPaltrowTIFF00.jpg: Jared Purdy at https://www.flickr.com/photos/jaredpurdy/ / *derivative work: Tabercil / CC BY-SA

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 × 8 =