Od koje hrane ste još više gladni?

0

U svakodnevnoj ishrani postoji nekoliko namirnica koje ne mogu da nas zasite. Zbog njih smo samo još gladniji, a one često mogu biti uzrok dodatnih i nepotrebnih kilograma.

Bez obzira na to želite li da smršavite ili da zadržite kilažu koju sada imate, obratite pažnju na sljedeće namirnice – jer one otvaraju apetit.

Prve u nizu takvih namirnica su pomfrit, čips i slične pržene grickalice. Oni imaju takozvane “prazne kalorije”, koje nam ne daju snagu već traže da jedemo još i još i…

Ništa bolje nisu ni mesne prerađevine – viršle, slanina, kobasice… Ove mesne prerađevine su pune soli, “traže” unos tečnosti i to one koja nam narodski rečeno pomaže da “provari”, a to su najčešće gazirani sokovi ili pivo koji u tijelo unose još nepotrebnih kalorija. Pored toga upitno je i koliko pomažu u “varenju”, a neupitno je da su daleko manje efikasni od recimo obične nezaslađene limunade.

Kad smo već spomenuli pivo, tu su i alkoholna pića koja ne sadrže hranljive materije niti organizmu pružaju potrebne nutrijente, ma koliko vam to bake i deke tvrdile.

Ipak “najopasniji” u ovom slučaju su kruh i tjestenine od bijelog brašna. Oni, zbog visoke koncentracije ugljenih-hidrata, brzo zasite naše želuce i daju snagu, ali s obzirom na to da se radi o takozvanim “praznim” kalorijama, vrlo brzo ćemo opet biti gladni.

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 × 3 =