Od 1. jula na snazi: Nova pravila za Austriju

0

Od četvrtka, 1. jula, u Austriji stupa na snagu nova uredba kojom se reguliše ulazak u zemlju, a predviđa da se prilikom dolaska iz država sa manjim epidemiološkim rizikom mora posjedovati dokaz o boravku u toj zemlji u posljednjih 10 dana.

To znači da putnik treba da uvjerljivo dokaže nadležnim vlastima da se posljednjih 10 dana prije putovanja boravio samo u zemlji sa niskim epidemiološkim rizikom. Ukoliko to ne može da dokaže, Uredba predviđa da putnik u roku od 24 sata mora da se podvrgne covid testiranju. Ulazak iz zemalja sa novim sojevima, kao što su Velika Britanija, Brazil, Indija i Južna Afrika je zabranjena, izuzev ako se radi o austrijskim državljanima, ili licima sa boravkom u Austriji.

Oni će morati prilikom ulaska iz zemalja sa visokim rizikom morati da sa sobom imaju negativan covid test, da se elektronski registruju, i stupe u desetodnevni karantin. Karantin je moguće prekinuti najranije petog dana od ulaska u zemlju poslije negativnog testa.

Karantin ne važi za poslovna putovanja, ili putovanja od interesa po Austriju na primjer iz oblasti kulture, sporta i slično. Prema aktuelnoj listi Ministarstva zdravlja Austrije u zemlje niskog rizika spadaju Albanija, Andora, Australija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Hong Kong, Hrvatska, Irska, Island, Izrael, Italija, Japan, Južna Koreja, Kipar, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Makau, Malta, Monako, Njemačka, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, San Marino, Saudijska Arabija, SAD, Sjeverna Makedonija, Srbija, Singapur, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, Tajvan, Tajland, Vatikan i Vijetnam.

Za ulazak iz svih drugih država svijeta važi obaveza elektronske registracije i karantina, kao i negativnog testa, potvrde o vakcinaciji ili preležanom covidu-19. Od ove mjere izuzeti su prekogranični radnici, studenti i đaci, posjeta iz porodičnih razloga. Karantin se ne primjenjuje i za osobe koje su u potpunosti imunizovane, a i za maljoletnike do 12 godina ukoliko putuju u pratnji potpuno imunizovanog lica.

Što se djece do 12. godine života tiče važe isti preduslovi kao za odrasle sa kojima putuju. Ukoliko se karantin primjenjuje za odrasle to važi i za dijete.

Novo u Uredbi je da preduzeća koja prevoze putnike korisnike njihovih usluga moraju informisati od uslovima za ulazak u zemlju, kao i posljedicama ukoliko prekrše pravila. Za lica koja se nalaze u tranzitu ne važe mjere iz nove Uredbe, prenosi b92.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 8 = 12