Nova varijanta koronavirusa stigla u Europu: Države najavile niz restrikcija

0

Belgija je otkrila prvi slučaj nove varijante koronavirusa u Evropi, koja je prvi puta zabilježena u Južnoafričkoj Republici. Naučnici ovu varijantu smatraju najznačajnijom do sada jer bi cjepiva mogla biti manje učinkovita. Čini se i da se širi brže od delta soja. U Belgiji odmah reakcija zatvaranja noćnih klubova, a nove mjere najavljuje i Holandija.

Situacija u Južnoj Africi zabrinjava – nova varijatna covida-19 uzrokuje eksponencijalni porast zaraze i izaziva strah širom svijeta.

“Nažalost, otkrili smo novi soj, što je razlog za zabrinutost u Južnoj Africi. Regovaćemo brzo. Naučnici će sarađivati zajedno s vladom kako bi identifikovali novu varijantu i znali s čime se trenutno suočavamo jer je broj oboljelih počeo rasti. Glavna poruka je danas – moramo poznavati svoje neprijatelje kako bismo se mogli boriti protiv njih”, kaže epidemiolog profesor Tulio de Oliveira.

Nova varijanta je prvi put zabilježena tek početkom sedmice, a identifikovana je i u Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike.

Epidemiolog Univerziteta u Hong Kongu, doktor Ben Cowling kaže: “Velike su šanse da je ovaj virus proputovao mnoge druge dijelove svijeta koji to još nisu shvatili ili ga još nisu prepoznali.”

Novi soj bilježi dvostruko veći broj mutacija od trenutno dominantne delta varijante. Britanski ministar zdravstva Sajid Javid kaže: “Za sada imamo naznake da bi ova varijanta mogla biti lakše i više prenosiva od delta varijante, a cjepiva koja trenutno imamo mogu biti manje učinkovita protiv nje. “

Strah vlada i među građanima, a u toku su istraživanja koja bi za nekoliko sedmica trebala objasniti uticaj novog soja na dijagnostiku, terapije i cjepiva.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju da preventivne mjere i lična odgovornost građana mogu pomoći u ograničavanju širenja nove varijante.

“Više ljudi treba se cijepiti i svi mi trebamo se pridržavati mjera kako bismo se zaštitili, a to se odnosi na nošenje maski, držanje distance, higijenu ruku, izbjegavanje većih okupljanja te provjetravanje prostorija i soba za sastanke kada god je to moguće i tako dalje”, upozorava portparol WHO-a, Christian Lindmeier.

Koliko je situacija zabrinjavajuća govori i činjenica da Evropska komisija predlaže obustavljanje letova iz Južne Afrike. Još uvijek se ne može reći hoće li se ova varijanta značajnije proširiti. No, ako se pokaže uspješnom u širenju, mogla bi postati ozbiljan problem u 2022. i podstaknuti naučnike na razvoj novog cjepiva.

 

Izvor: N1

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × = 12