Nova računica: Kolike su šanse da postanete milioner

0

Da li ste se pitali da li stvari poput boje kože, pola i obrazovanja povećavaju ili smanjuju šanse da se obogatite? Upravo ovo je istražio „Bloomberg News“ kako bi otkrio koliko su kome šanse da postane milioner.

Istraživači William Emmons, Bryan Noeth i Lowell Ricketts analizirali su podatke anketa Federalnih rezervi od 2010.–2013. kojima je obuhvaćeno 12.500 američkih kućanstava.

Pokazalo se da je rasa dominantna kada se radi o šansama za bogaćenje. Naime, bijelci bez srednje škole imaju 1,7 posto šanse da postanu milioneri. S druge strane, Afroamerikanci u istim uslovima imaju manje od jedan posto šanse za to.

Dok obrazovanje ide u prilog Azijatima i bijelcima, ne može se reći da je i na strani Latinoamerikancima i Afroamerikancima, koji su u najgorem položaju.

Šansa da Afroamerikanci postanu milioneri ne povećava mnogo čak ni ako završe srednju školu, jer im se tada vjerovatnoća da će se obogatiti povećava na samo 6,7 posto. Suprotno njima, ako bijelac završi srednju školu njegova šansa da postane milijunaš penje se na 37 posto.

I dok se bijelcima i Azijatima šanse povećavaju i s godinama, za Afroamerikance to baš i nije tako. Azijati stariji od 40 godina imaju 21 posto šanse da steknu milione, dok su 40-godišnjim Afroamerikancima šanse iste kao i bijelcima koji su tek završili srednju školu.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 3 = 6