Nijemci prave evropski savez za vakcinu protiv koronavirusa

0

Njemačka i još tri države članice Evropse unije formiraju savez koji bi osigurao pristup i poštenu distribuciju vakcine protiv koronavirusa širom svijeta kada bude pronađeno i odobreno, piše danas dnevnik Handelsblatta a prenosi Index.hr.

List citira njemačkog ministra zdravlja Jensa Spahna i njegove kolege iz Francuske, Italije i Nizozemske koji su u pismu Evropskoj komisiji napisali da je pristup vakcini “danas jedno od najvažnijih pitanja za Evropsku uniju”.

Evropa sumnja u Trumpa

Zato te države, koje su među osnivačima EU, udružuju snage “radi postizanja najbržeg i najboljeg mogućeg rezultata pregovora s ključnim igračima u farmaceutskoj industriji”.

Žele spriječiti scenario u kojem bi u utrci za vakcinu protiv koronavirusa EU izgubila od  Sjedinjenih Država i Kine, piše Handelsblatt.

Nastojanja američkog predsjednika Donalda Trumpa da SAD prvi dobije pristup vakcini i time osigura povrat milijarda dolara investiranih u farmaceutske kompanije u Evropi budi sumnje.

Sjedinjene Države osigurale su gotovo trećinu od prvih milijardu doza planiranog eksperimentalnog cjepiva protiv bolesti COVID-19 tako što su obećale uložiti 1,2 milijarde dolara.

Moguća saradnja s drugim zemljama

Svjetske sile upiru se pronaći lijek i vakcinu kako bi oporavile svoje ekonomijea i vratile milione ljudi na posao.

Pozivajući se na izvore iz vlade, Handelsblatt piše da Njemačka, Francuska, Italija i Nizozemska razgovaraju o novcu za istraživanje i garanciji za kupovinu vakcinu s nekoliko farmaceutskih kompanija, među kojima je AstraZeneca.

Evropa mora izgraditi “tržišnu silu” kako bi preživjela u borbi za vakcinu, dodaje list. Četiri države razgovaraju i s Velikom Britanijom, Norveškom, Singapurom i Japanom o mogućoj saradnji u području razvoja i distribucije vakcine.

 

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − = 7