Nema nade za austrijske ledenjake

0

Glavni sekretar Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Petteri Taalas rekao je u intervju za Austrijsku novinsku agenciju APA kako više nema nade kada se radi o austrijskim ledenjacima.

“Ta je igra već izgubljena”, istakao je. Napomenuo je kako će se, bez obzira na srčanu borbu protiv promjene klime, otapanje polarnog leda i ledenjaka “nastaviti još vijekovima”, a što znači da će nivo mora sve više i više rasti.

Taalas je upozorio kako nekim gradovima, poput Londona prijeti premještanje u pozadinu zbog navedenih razloga, a Nizozemskoj čak evakuacija.

Osvrnuvši se na fatalno brzo topljenje ledenjaka, Taalas je rekao kako “do kraja vijeka u Austriji neće više biti ledenjaka”. U Švicarskoj će navodno ostati negdje još oko pet posto ledenjačke mase. Ono na što je posebno upozorio je da će bez ledenjaka rijeke dobivati manje vode, što bi se moglo odraziti na opskrbu pitkom vodom i proizvodnju struje.

“Pitanje vode je najvažnije pitanje, dakle, hoće li biti dovoljno vode za poljoprivredu i ljude”, rekao je Taalas.  Napomenuo je kako rješenja ima, ali je “basnoslovno skupo”. Jedno od njih je “uklanjanje pepela iz stratosfere”, što bi, kako stručnjaci tvrde, teoretski bilo moguće hlađenjem planeta tako da se ih se stavlja u sjenu.

“Da, to bi bilo moguće. Ali za to je potrebno oko 10 milijardi dolara godišnje”, pojasnio je, konstatujući da bi to bilo “vrlo rizično”, jer bi na cijelom svijetu bilo tamnije. Dakle, manje svjetla. A padale bi i kisele kiše, tvrdi Taalas. Ono što je takođe rješenje je da se iz atmosfere ukloni  ugljični dioksid, a za to, kako je napomenuo, “nema dovoljno dobrih tehnoloških sredstava.”

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 × 4 =