Napitak koji čisti pluća od toksina iz cigareta

0

Ako ste pušač ili bivši pušač vaša pluća vrlo vjerovatno su krcata toksinima iz cigareta. Da biste ih pročistili koristiće vam napitak ljekovitih svojstava napravljen od tri biljna snagatora, đumbira, luka i kurkume.

Đumbir

Ovaj drevni začin od davnina se koristi zbog svojih iscjeljujućih svojstava. Između ostalog, pomaže u eliminisaju suvišne sluzi u plućima.

Luk

Luk, kao i bijeli luk, ima antikancerogena svojstva, a odličan je suborac i kod brojnih malignih stanja. Posebno je učinkovit u sprečavanju raznih bolesti disajnog sistema.

Kurkuma

Kurkuma ili indijski šafran krcat je vitaminima i mineralima, a sadrži i super zdrave omega 3 masne kiseline. Ima antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva pa svakako obogatite svakodnevnu prehranu ovim začinom.

Za početak dodajte ga napitku koji čisti pluća, a za koji vam treba:

Sastojci:

– 400 g luka

– 1 l vode

– 400 g šećera (želite li zdraviju varijantu koristite med ili javorov sirup)

– 2 kašike kurkume

– korijen đumbira veličine palca

Priprema:

  1. Vodi dodajte šećer, stavite na vatru i pustite da zakipi.
  2. Glavice luka narežite na četvrtine, raskomadajte korijen đumbira i oboje dodajte u zašećerenu vodu. Kad mješavina ponovno zakipi dodajte kurkumu te smanjite vatru na laganu temperaturu.
  3. Mješavina neka se kuha sve dok se količina vode ne smanji za pola. Zatim je procijedite i ulijte u staklenku. Kada se potpuno ohladi stavite je u frižider i tu držite cijelo vrijeme.
  4. Uzmite dvije kašike eliksira ujutro na tašte te naveče dva sata poslije obroka, preporučuje Dnevnik.hr.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 + = 12