Nama su prodali milione računara i telefona, a svojoj djeci strogo ograničavali njihovo korištenje, evo i zašto

0

Psiholozi nas sve više upozoravaju koliko opasna moderna tehnologija može biti za tinejdžerske mozgove, posebno ističući sveprisutne pametne telefone koje djeca danas koriste u sve ranijoj dobi.

Istraživanja su otkrila da se njihovom upotrebom kod djece rizik od depresije povećava za 27 posto, a to se najviše odnosi na redovne korisnike društvenih mreža poput Facebooka.

Učestalo korištenje tehnologije relativno je novo u svakodnevici ljudi, pa su nam dugoročne posljedice još nepoznate, ali čini se da su upravo pioniri iz tog polja dobro znali gdje će nas ta sva tehnološka revolucija odvesti.

Naime, Bill Gates i Steve Jobs su vrlo rijetko dopuštali svojoj djeci da provode vrijeme na uređajima koje su pomogli kreirati, piše Independent.

Bivši direktor Microsofta Bill Gates je 2007. primijetio kako je njegova kćerka razvila nezdrav pristup video igrama. Tada je uveo strogo vremensko ograničenje takve zabave, nakon čijeg bi se isteka računar „zamrzavao“.

Osim toga, Gatesova djeca, iako su imala sve mogućnosti, nisu smjela imati mobilni telefon do svoje 14. godine. Poređenja radi, danas ga djeca obično dobijaju s deset godina.

Steve Jobs, čovjek koji je vodio Apple sve do svoje smrti 2012. za New York Times je otkrio kako je svojoj djeci zabranio da koriste iPad, proizvod njegove vlastite firme.

“Mi ograničavamo koliko djeca koriste tehnologiju u našem domu. Djeca trebaju razmišljati, igrati se, razvijati, izučavati svijet, a ne ono što znaju temeljiti na sadržaju koji im serviraju drugi”, rekao je Jobs tada.

 

Izvor: Express
Foto: Pixabay

 

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 8 = 10