Mogu li cigarete oslabiti učinak cjepiva protiv covida-19?

0

Cjepivo protiv covida-19 ključni je alat u borbi protiv pandemije koronavirusa, a cijepljenje protiv covida-19 u toku je širom svijeta.

No, postavlja se pitanje mogu li pušači nastaviti pušiti neposredno prije ili nakon cijepljenja i hoće li cigarete uticati na učinkovitost cjepiva protiv covida-19. Evo šta sve trebate znati o tome.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), pušači imaju veći rizik od zaraze koronavirusom pa bi se oni trebali cijepiti što prije kako bi se zaštitili. Osim toga, pušenje takođe smanjuje kapacitet pluća i povećava rizik od oboljenja od nekoliko drugih respiratornih bolesti. U mnogim izvještajima navodi se da su pušači u većem riziku od razvoja težeg oblika covida-19.

Dr.Vishakha Shavasani istaknula je da ljudi ne bi trebali pušiti nakon primanja prve doze cjepiva jer bi cigarete mogle umanjiti odgovor antitijela. Preporučila je pušačima da u tom periodu koriste nikotinski flaster te da izbjegavaju cigarete nakon cijepljenja.

Shivdasani je navela još nekoliko stvari kojih bi se cijepljenje osobe trebale pridržavati. Istaknula je da bi svaka osoba trebala spavati šest sati tokom noći u sedmici prije nego što se cijepe. Preporučila je i probiotike, navodeći da se 70% imunoloških ćelija nalazi u probavi te da je stoga zdravlje crijeva bitno.

Shivdasani je istaknula da stres takođe može uticati na imunološki odgovor, a osobama koje se trebaju cijepiti savjetovala je da, osim cigareta, izbjegavaju i alkohol barem tri dana prije i poslije cijepljenja, prenosi Times of India. Preporučila je i dodatni unos cinka koji pojačava imunološki odgovor, a naglasila je da svakako treba unositi više hrane koja je bogata proteinima.

 

Izvor: N1

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 × 2 =