“Loše” stvari koje su dobre za zdravlje

0

Često perete ruke i tjerate djecu da to čine? Izbjegavate zasićene masnoće, hranu bogatu holesterolom i u strahu jedete meso, mliječne proizvode i jaja? Ako ste potvrdno odgovorili na ova pitanja, vrijeme je za lekciju iz prehrane i higijene.

Možda će vas iznenaditi, no ove “loše” stvari zapravo su jako dobre.

Nečistoća

Opšte je prihvaćeno da nečistoća izaziva bolesti, što je dovelo do toga da mnogi roditelji pretjerano štite svoju djecu. No, nečistoća je zapravo i vrlo korisna i neophodna za pravilan razvoj imunološkog sistema. Sadrži mikroorganizme i druge prirodne elemente koji poboljšavaju zdravlje.

Zasićene masnoće

Izraz “bez zasićenih masnoća” je postao oznaka “zdravog”, a istina je sasvim drugačija. Veliki dio ljudskog mozga, ispostavilo se, sastoji se od masnoća, a stalni unos zasićenih masnoća je nužan kako bi mozak ostao u top formi. Osim toga, zasićene masnoće zapravo smanjuju kardiovaskularne faktore rizika te poboljšavaju stanje kostiju, živaca i imunološkog zdravlja.

Masnoće kojih biste se trebali kloniti su zapravo biljnog porijekla, kao što su margarin, te očvrsnute biljne masnoće koje se nalaze u gotovo svim keksima i nizu drugih industrijski proizvedenih slatkiša, kao i u fritezama mnogih restorana.

Holesterol

Slično kao i kod zasićenih masnoća, holesterol je još jedno strašilo, a zapravo je dobar za zdravlje. Mozak i drugi organi trebaju holesterol kako bi funkcionisali, a nedostatak holesterola može dovesti do demencije i raznih drugih kognitivnih abnormalnosti. Visok nivo holesterola koji se javlja prilikom upale uzrokovan je drugim faktorima – holesterol je zapravo sredstvo kojim tijelo popravlja štetu uzrokovanu hroničnom upalom.

Meso, mliječni proizvodi i jaja

Ne iznenađuje da su meso, mliječni proizvodi i jaja na crnoj listi. No, tu treba razlučiti prirodno od industrijski uzgojenog i prerađenog. Ako je riječ o životinjama koje su na slobodnoj ispaši, koje nisu izložene raznim hemijskim sredstvima i antibioticima, njihovo meso, mliječni proizvodi i jaja mogu biti vrlo korisni za izgradnju mišićne mase, mozga i jačanje ćelijske funkcije.

Takvo meso ima dva do četiri puta više omega-3 masnih kiselina od mesa životinja koje jedu žitarice. Ljudi koji imaju dovoljne količine omega-3 masnih kiselina u prehrani manje pate od visokog krvnog pritiska ili nepravilnog rada srca. Isto tako imaju i 50 posto manje šanse za srčani udar, te manju vjerovatnoću da će patiti od depresije, bipolarnog poremećaja, poremećaja deficita pažnje (hiperaktivnosti), Alzheimerove bolesti, te manji rizik od raka.

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × = 12