Lideri koji imaju najviše pratilaca na Twitteru

0

Na čelu ljestvice svjetskih lidera sa najviše pratilaca na društvenoj mreži Twitter nalazi se bivši američki predsjednik Barack Obama kojeg prati 83,8 miliona ljudi.

Kompanija za odnose sa javnošću i komunikaciju Burson-Marsteller čije je sjedište u Njujorku istražila je koliko su često svjetski lideri koristili Twitter u 2016. godini. Istraživanjem su analizirana 793 naloga iz 173 zemlje svijeta, pišu Nezavisne.

Rezultati pokazuju da lideri 90 posto zemalja članica Ujedinjenih naroda imaju zvanični nalog na društvenoj mreži Twitter i da ti računi imaju oko 324 miliona pratilaca. Čelnici 20 zemalja Afrike i Pacifika nisu aktivni na pomenutoj društvenoj mreži.

twitter

Većinu objava (tweet) kojih na Obaminom računu ima više od 15 miliona, postavljaju njegovi pomoćnici, a najmanje je onih objava koje je sam Obama podijelio. Na drugom mjestu nalazi se poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo koji ima zasebne naloge za devet jezika. Papu prati više od 31 miliona ljudi, a većina njih je iz Latinske Amerike.

Treće mjesto ljestvice pripalo je indijskom premijeru Narendri Modi koji ima više od 26 miliona pratilaca, a odmah iza njega nalazi se američki predsjednik Donald Trump sa približno 24 miliona pratilaca. Donald Trump koji tvrdi kako ne voli tweetati, vrlo aktivno koristi ovu mrežu.

Na petom mjestu nalazi se zvanični nalog američkih predsjednika @Potus. Nakon što je Trump položio zakletvu 20. januara, nalog je sa Obame prebačen na novog predsjednika i ima više od 14 miliona pratilaca. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sa 9,8 miliona pratilaca nalazi se na šestom mjestu.

Foto: Shutterstock

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × 7 =