Kurz siguran: Lockdowna neće biti za cijepljene osobe

0

Austrijski kancelar Sebastian Kurz još je jednom ponovio svoju tezu da je poprilično siguran da neće biti novog lockdowna za cijepljene osobe. U razgovoru za austrijski dnevni list Heute, austrijski kancelar potvrdio je kako za cijepljene osobe “zasigurno više neće biti lockdowna”. Ograničenja i mjere koje se budu uvodile, pa tako i mogući lockdown, mogu se odnositi samo na necijepljene osobe.

“Vrijeme zatvaranja mora proći”, rekao je Kurz te se potom osvrnuo u na cijepljenje. „Ako ste vi cijepljeni, a ljudi oko vas se još uvijek nisu cijepili – ‘ograničenja za cijepljene’ neće biti, već samo za one koji se još nisu cijepili”, rekao je Kurz. U međuvremenu, kancelar Kurz je potvrdio i da opštee obaveze za cijepljenjem neće biti. Moto austrijske vlade i dalje ostaje “što je više moguće slobode, te samo onoliko ograničenja koliko je potrebno”.

Kurz je rekao i da je pandemija za cijepljene osobe praktički završena.

“Sljedeći talas biće prvenstveno teret za necijepljene. Virus neće nestati, postojaće i za deset godina. Cijepljenje je najbolji odgovor”, pojasnio je austrijski kancelar i rekao da će se necijepljeni prije ili kasnije zaraziti.

Za nadolazeću jesen Kurz ne želi više obraćati pažnju na sedmodnevnu incidenciju i broj novozaraženih – bitno je jedno stanje u bolnicama, što je već i prethodno komunicirano. Kurz se nada da će Austrija krenuti putem Danske, visoka stopa cijepljenja pa potom ukidanje svih mjera.

 

Izvor: kroativ.at

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 − 1 =