Kurz: Nema ni prvog ni drugog talasa virusa, samo razne faze

0

Austrijski kancelar Sebastian Kurz smatra da nema ni prvog ni drugog talasa koronavirusa, već da postoje samo razne faze i da će tako biti sve dok ne bude bilo vakcine ili lijeka.

“Vjerujem da ćemo, sve dok ne bude bilo vakcine ili lijeka, imati razne faze – faze u kojima su brojke bolje, i one koje su teže. Ja sam prije više dana, kada smo ukinuli djelimičnu obavezu nošenja maski, rekao da maske ne treba da se bace, jer će nam trebati. Imaćemo razne faze i ići ćemo korak naprijed, i ponekad korak unazad u borbi protiv širenja virusa korona “, objasnio je Kurz u intervjuu televiziji “Puls 4”.

On je podsjetio da je u ponedjeljak bilo skoro 70 novozaraženih, jasno više nego još prije par dana.

Međutim kaže da je dobro ako se može širenje regionalno ograničiti i povezati sa određenim grupama.

S tim u vezi je kazao da, u pokrajini Gornja Austrija, novi slučajevi mogu da se dovedu u vezu sa crkvenom i migrantskom scenom.

Ukazao je da postoji i klaster koji se dovodi u vezu sa Zapadnim Balkanom.

Što se slučaja skijaškog centra Ischgl tiče, za koji su mnogi evropski mediji tvrdili da je žarište koje je proširilo korona žvirus  u Evropi, Kurz je rekao da će, ako postoji krivica, biti utvrđeno ko je kriv i on biti kažnjen ali da odbacuje krivicu za svjetsku pandemiju.

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anschober upozorava građane povodom rasta broja aktivno oboljelih da virus nije pobijeđen.

Nakon što je broj aktivno oboljelih prije dvije nedjelje bio ispod 400, on je u međuvremenu dostigao brojku od 500.

Anschober je kazao da je zabrinut i najavio detaljnu analizu klastera koji su se pojavili.

Razlog za rast broja zaraženih, smatra, moglo bi biti smanjenje svijesti o riziku kod dijela stanovništva.

“To što je djelimično ukinuta obaveza nošenja zaštitnih maski ne znači da su maske zabranjene. Svrsishodno je, iz sopstvene odgovornosti i dalje nositi masku”, naglasio je on.

 

Foto: BKA – Arno Melicharek

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 + = 12