Korona kriza: Šta čeka gastarbajtere u Njemačkoj i Austriji?

0

Prije otprilike godinu dana, neposredno nakon izbijanja pandemije koronavirusa, više od 400.000 gastarbajtera vratilo se u Srbiju. Mnogi su ostali bez posla, a bilo je i onih koji su trenutnu pauzu zbog “zaključavanja” iskoristili da na kratko dođu kući, nadajući se brzom povratku.

Tada su najjače ekonomije evrozone bile značajno pogođene krizom, a u Njemačkoj i Austriji, gdje živi i radi oko 750.000 srpskih građana, privreda je stajala više od dva mjeseca. Nezaposlenost je u tom periodu povećana na više od 10 procenata, pa su samo u Njemačkoj vlasti očekivale tri miliona nezaposlenih.

Danas, godinu dana kasnije, mnoge zemlje su zahvaćene trećim talasom korone, najnoviji lockdown pogađa privrede širom svijeta, a pojedine zemlje poput Njemačke, produžavaju ga i za nekoliko mjeseci. U najjačim evropskim ekonomijama praktično je malo dobrih vijesti što prilično iznenađuje imajući u vidu njihovu snagu i veličinu.

U Njemačkoj lockdown do sredine juna

Njemačka bi mogla ostati “zaključana” do sredine juna, prenose mediji pozivajući se na signale koji dolaze iz njemačke vlade. Mediji prenose da će mjere zaključavanja najvjerovatnije ostati na snazi do kraja maja ili sredine juna.

Ipak, vodeći njemački instituti za ekonomska istraživanja predviđaju u svom zajedničkom proljećnom izvještaju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje od 3,7 odsto za tekuću godinu i 3,9 procenata za 2022.

“Obnovljeni lockdown će odložiti ekonomski oporavak, ali čim rizici od širenja infekcija budu zauzdani, prije svega putem vakcinacija, krenuće snažan privredni oporavak, pri čemu će se ekonomija vjerovatno vratiti na normalan nivo proizvodnje početkom naredne godine”, navodi IFO institut.

Tračak nade za srpske gastarbajtere predstavlja ocjena u izvještaju da će i zapošljavanje vjerovatno uhvatiti zamajac, s obzirom na očekivano ublažavanje ograničenja.

Njemački instituti predviđaju da će zaposlenost u prosjeku porasti za 26.000 novih radnika tokom 2021. godine, a naredne godine za dodatnih 539.000, pri čemu će pretkrizni nivo biti dostignut u prvoj polovini godine.

U Austriji vlada visoka nezaposlenost
U Austriji je broj nezaposlenih u martu opao, ali je i dalje ostao na veoma visokom nivou, pokazuju podaci Ministarstva za rad.

Ministar rada Martin Koher ukazuje da dugoročno može doći do boljeg stanja na tržištu rada tek kada mjere zaključavanja budu ukinute.

Dosta ljudi s Balkana radi i u Velikoj Britaniji, čija je ekonomija u februaru zabilježila rast od 0,4 odsto nakon oštrog pada prethodnog mjeseca, pošto je brzina kampanje vakcinacije protiv covida-19 podigla samopouzdanje privrednika u pogledu oporavka od pandemije.

Engleska je u ponedjeljak zvanično okončala treći nacionalni lockdown ponovnim otvaranjem teretana, frizerskih salona i prodavnica neegzistencijalne robe. Kafane i restorani su takođe ponovo otvorili vrata gostima, ali samo za pružanje usluga na otvorenom.

 

 

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + = 6