Korona efekat: U Austriji više razvoda

0

Izostanak socijalnog kontakta i period izolacije tokom pandemije virusa covid 19 kao posljedicu imali su povećan broj brakorazvodnih parnica. Advokati za razvod i savjetodavni centri trenutno registruju znatno više upita o razvodu.

Günter Lippitsch, advokat specijalizovan za razvode iz Graza kaže da je u posljednjih nekoliko nedjelja dobio veliki broj upita od strane klijenata oko prava na kontakt i prava u vezi s viđanjem djece kod razvedenih roditelja.

“Ja bih rekao da je prisutno povećanje razvoda za trećinu u poređenju s prethodnim godinama, mjereno tokom perioda koronevirusa od januara do juna. Mnogi klijenti sada se žure, jer su bili zatvoreni”, rekao je Lippitsch.

Udruženje Frauenservice Graz, koje žene savjetuje anonimno i besplatno, takođe govori o brojnim upitima putem društvenih mreža i telefona. Iz udruženja su istakli da su imali upite žena koje su rekle da je došlo vrijeme da nešto promijene u životu, kao i da su mnoge žene doživjele nasilje u porodici, što je dovelo do povećanja broja razvoda.

Udruženje Rainbows, koje uglavnom brine o djeci u situacijama razvoda, ima deset odsto više savjetovanja nego prije godinu dana, istakla je direktorka Dagmar Bojdunik-Rack.

“Zovemo roditelje koji su se sada odlučili za razvod. Period izolacije bio je težak za parove koji su ranije imali sukobe. Korona je u tom pogledu djelovala poput povećala, ali nije se očekivalo da će se efekat tako brzo osjetiti“, kaže Bojdunik-Rack.

 

Foto:Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 2 = 1