Kako varijante koronavirusa dobijaju imena i zašto su preskočena dva slova?

0

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u proljeće je objavila da će novi sojevi dobiti imena po slovima grčkog alfabeta kako bi se izbjegla široj javnosti komplikovana naučna nomenklatura. No grčki alfabet uveden je i da bi se izbjeglo dotadašnje nazivanje sojeva prema državama u kojima je otkriven pojedini soj.

Alfa se tako nazivao britanskim sojem dok je delta bio indijski soj. No, glavno pitanje je zašto se s delte skočilo na omikron kada je između njih čak deset slova grčkog alfabeta: epsilon, zeta, eta, theta, jota, kapa, lambda, mi, ni i ksi?

Sojevi koji izazivaju zabrinutost

Naime, dvije su kategorizacije novih sojeva, onih koji “zabrinjavaju” i “trenutno označenih varijanti koje se prate”. Na prvoj listi sojeva, onih koji zabrinjavaju, nalaze se alfa, beta, gama, delta i najnoviji omikron.

Na drugoj listi, onoj sojeva koji se prate, ali nisu zabrinjavajući, trenutno su lambda i mi.

Na toj listi bio je soj epsilon, otkriven u Kaliforniji sredinom 2020. godine, no kasnije je ispao s liste onih koji se prate. Soj zeta pojavio se u Južnoj Americi, no takođe je kasnije skinut s liste sojeva koji se prate, a na listu zabrinjavajućih nikada nije dospio. Taj je soj detektovan prije godinu dana u Velikoj Britaniji i Nigeriji. Theta je pak detektovana u februaru ove godine na Filipinima te u martu u Japanu, konkretnije kod putnika koji je doletio s Filipina.

Jota je detektovana u februaru 2021. godine u New Yorku, a do aprila  se proširila cijelim SAD-om te u još 18 država. Kapa je pak nađena u Indiji krajem 2020. godine, a do maja 2021. detektovana je kod više od polovine testiranih u toj državi. Soj lambda i dalje je na listi onih koje prati WHO. Pojavio se u Peruu u ljeto 2020. godine.

Soj mi (na engleskom se izgovara mu), pojavio se u Kolumbiji početkom ove godine, a proširio se Južnom Amerikom i Evropom. Tu dolazimo do dva slova grčkog alfabeta koja prethode omikronu – ni i ksi. Ta slova nemaju svoj soj, a Svjetska zdravstvena organizacija objasnila je zašto.

Zašto su preskočena dva slova?

WHO je objasnio zašto su preskočena dva slova. Ispostavilo se da se radilo o izbjegavanju zabune i sprečavanju “nepotrebnog vrijeđanja velike skupine ljudi”. Imenovanje soja po slovu “ni” preskočilo se jer kada se izgovara na engleskom, “nu”, zvuči kao njihova riječ za novo – new – a tvrde da bi to dovelo do zabune, prenosi tportal. U objašnjenju za preskakanje slova ksi (xi) još su pragmatičniji.

Svjetska zdravstvena organizacija nastoji, kako kažu, “izbjeći nanošenje uvrede bilo kojoj kulturnoj, društvenoj, nacionalnoj, regionalnoj, profesionalnoj ili etničkoj grupi”.

Nisu precizirali ko bi se tačno mogao uvrijediti imenom ove varijante, no korisnici društvenih mreža odmah su našli razlog – ime kineskog predsjednika, koji zapravo nosi titulu glavnog tajnika Komunističke partije Kine, glasi Xi Jinping. Neki to povezuju s pozamašnim iznosima koje Kina uplaćuje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Naime, iz te zemlje dolazi deset posto ukupnih sredstava i one rastu iz godine u godinu.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 × = 7