Kako se možete razbuditi bez kafe

0

Dok se neki ujutru lagano bude, drugima je potrebna velika šolja kafe kako bi se mogli razbuditi. Postoji nekoliko trikova kako da se razbudite bez kafe, za koju mislite da vam baš jako znači.

Pročitajte šta treba da bude dio vaše jutarnje rutine, da bi vam energija na početku dana bila na maksimumu.

  1. Izložite se prirodnom dnevnom svjetlu

Kad se probudite, pokušajte da dobijete što je više moguće prirodnog dnevnog svjetla. Ne morate izlaziti napolje, dovoljno je da otvorite prozore i pustite svjetlost unutra.

  1. Alarm držite dalje od sebe

Ako vam je alarm tik uz krevet, jednostavno ćete ga isključiti i vratiti se spavanju. Ali ako ostavite alarm malo dalje, moraćete da ustanete da biste ga isključili. A kad ustanete, najteži dio je gotov.

  1. Izbjegavajte “skrolovanje” po društvenim mrežama

Koliko god to bilo primamljivo, uzimanje telefona u ruke i pregledavanje društvenih mreža može omesti rad mozga i natjerati tijelo da preskoči važne faze budnosti i dovesti vas pravo u delta fazu. To bi moglo da podstakne i stresne reakcije, ako počnete da odgovarate na poruke ili čitate nešto negativno.

  1. Pripremite odjeću za trening i odradite vježbe

Vježbanje će vas najbolje probuditi, dati adrenalin, pa čak i podstaći hormon sreće. Ali može biti teško da ustanete ranije kako biste odradili vježbe. Zato pripremite odjeću za trening prethodne večeri i kad ustanete da isključite alarm odmah je obucite

  1. Držite se redovnog rasporeda

Ako možete, najbolje bi bilo da pokušate da održite redovan obrazac spavanja. Jednom kad ga ustanovite biće vam lakše ujutru da ustajete, piše Metro.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 × 4 =