Kada vaši organi počinju da stare

0

Da li znate da se naše biološko starenje, prepoznatljivo najprije po koži, ne podudara sa starenjem drugih organa. Neki organi u taj proces ulaze veoma rano, dok su drugi usporeniji, ustanovili su francuski istraživači.

Pluća počinju da stare već sa navršenih 20 godina, što se ispoljava usporenim smanjivanjem kapaciteta. Do 40. kod pojedinih osoba već su vidljivi znaci gubitka daha, a javljaju se zbog djelimičnog ukrućivanja mišića i rebara.

Mozak, takođe, počinje da stari sa 20 godina, pa tako, od početnih sto milijardi neurona, do 40. gubimo i do 10.000 neurona dnevno, što utiče na pamćenje, koordinaciju i sveukupno funkcionisanje mozga. Najveći problem predstavlja propadanje međućelijskog prostora, jer se onemogućava normalan protok informacija na međućelijskom nivou u mozgu.

Grudi žena počinju da stare sa navršenih 35 godina. Tada počinju da se smanjuju i gube na punoći, a areole oko bradavica se šire. Od tog trenutka povećava se i rizik od raka dojke, koji, istina, nije u direktnoj vezi sa fizičkim promjenama.

Kosti gube kvalitet poslije 35, a zubi od 40. godine. Oči počinju da stare sa navršenih 40, baš kao i srce.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 6 = 1